Bakan Varank: Uluslararası rekabet çok çetin devam ediyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,
 Tarih: 26-10-2021 14:00:00
Bakan Varank: Uluslararası rekabet çok çetin devam ediyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bilişim çağı olarak da adlandırılan günümüzde uluslararası rekabet çok çetin şekilde devam ediyor. Bu rekabetin belirleyicisi de artık sadece fiyat değil. O günler geride kaldı. Artık rekabet bilimsel ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen yeni ürünler üzerinden yapılıyor" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) 15'incisi düzenlenen TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje yarışmaları ödül törenine katıldı. Törende konuşan Varank, hayatını kaybeden Özdemir Bayraktar'a Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm millete başsağlığı diledi. Varank, kentte başlatılan bilim merkezi projesinin ismini de Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi koymaya karar verdiklerini duyurdu. 

'TÜBİTAK ÇOK GÜZİDE BİR KURUMUMUZ'

TÜBİTAK'ın güzide bir kurum olduğunu belirten Varank, "İnşallah, ülkemizin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını onların yetenekleri ile elde edeceğiz. Kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi olan Türkiye’yi onların bilimsel projeleri ile inşa edeceğiz. Bu yolda TÜBİTAK, çok güzide bir kurumumuz. Mentorlükten, eğitime, teşvikten her türlü finansal desteğe kadar tüm konularda gençlerimizin yanında. Ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen araştırma projesi yarışmaları da işte bu amaca hizmet ediyor. Bu yarışmalarla hem öğrencilerimizin merak duygusunu tetikliyor hem de ilgi duydukları bilimsel alanlarda çalışmalarını teşvik ediyoruz. Böylece proje yapma kültürünü gençlerimize kazandırma yolunda çok önemli bir adım atmış oluyoruz. Bu yarışmalara katılan öğrencilerimiz, ileride kendi girişimlerini kuracak, icatlar çıkaracak, büyük projelerin bir parçası olacak. Onların ortaya koyacağı parlak çalışmalar da inşallah ülkemizin bilimsel ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sunacak" dedi.

'GELENLERE ÇOK KAPSAMLI İMKAN VE DESTEK SUNUYORUZ'

Bilişim çağında uluslararası rekabetin çok çetin geçtiğini kaydeden Varank, şöyle konuştu:

"Bilişim çağı olarak da adlandırılan günümüzde uluslararası rekabet çok çetin şekilde devam ediyor. Bu rekabetin belirleyicisi de artık sadece fiyat değil. O günler geride kaldı. Artık rekabet bilimsel ve teknolojik araştırmalar, geliştirilen yeni ürünler üzerinden yapılıyor. İşte bu yüzden, erken yaşlardan itibaren bilimsel bakış açısı ve araştırma kültürünü kazanmış insan kaynağı yetiştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Malumunuz bilimsel çalışmalar, ülke ekonomilerine yüksek katma değer oluşturduğu gibi ülkelerin teknolojik dönüşümünü de tetikliyor. Biz de ülke olarak bu dönüşümü her yönüyle gerçekleştirerek dünya ülkeleri arasındaki gücümüzü arttırmanın azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz en önemli uygulamalardan birisi Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı. İlk çağrısını 2018 yılında açtığımız bu programla uluslararası camiadaki öncü bilim insanlarının çalışmalarını ülkemize taşımalarını sağlıyoruz. Gelen bilim insanlarına çok kapsamlı imkan ve destekler sunuyoruz. Bu programı ilan ettiğimizde; hayal kurmayın, Türkiye’ye kim gelir de bilimsel araştırma yürütür şeklinde kendi ülkesinden bihaber söylemlerde bulunanlar oldu. Birileri gibi bilim insanlarımızı sloganlarla değil; bizzat somut adımlarla destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. İşte bunun sonucu olarak açtığımız ilk çağrıya 152’si Türk vatandaşı 91’i yabancı uyruklu olmak üzere 243 araştırmacı başvuruda bulundu. Başvurular sonunda 21 farklı ülkeden 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize kazandırdık."

'SON YILLARDA YAKALADIĞIMIZ EN BÜYÜK BAŞARI'

Bu yıl uluslararası yarışmalarda büyük başarı elde edildiğini hatırlatan Varank, şöyle devam etti:

"Bu yıl ISEF Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması’nda çok büyük başarılar elde ettik. ISEF yarışmasında 14 projemizden 10’u, Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda ise 6 projemizden 5’i ödül aldı. Bu başarı, son yıllarda yakaladığımız en büyük başarı. Ben buradaki evlatlarımızın da ileride uluslararası bilimsel çevrelerde hem kendilerini hem ülkemizi başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Tabii başarılarımız sadece bunlarla sınırlı değil. Uluslararası arenada düzenlenen bilim olimpiyatlarında sadece 2021 yılında 5 altın, 19 gümüş, 30 bronz ve 2 mansiyon derecesi kazandık. Bu başarılarla bizleri gururlandıran pırıl pırıl bilim aşığı gençlerimiz, büyük ve güçlü Türkiye’yi çok daha ileriye taşıyacak. Verdiğimiz desteklerle altın çağını yaşayan bilim ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, buna benzer ve daha nice başarılara hep birlikte şahitlik edeceğiz."

'BİLİM VE TEKNOLOJİ HAYAL ETMEKLE BAŞLIYOR'

Başarı dileklerinde bulunduğu gençlere cesur olmalarını tavsiye eden Varank, "Bilim ve teknoloji alanında her şey hayal etmekle başlıyor. Hayal etmeden tasarlamak, bilim ve teknolojide yenilik üretmek mümkün değildir. Dolayısıyla sizlerin bu yaşlarda bilimsel çalışmalara yönelmeniz çok önemli. Sizleri hayal kurmaya teşvik eden bu yarışmaları düzenleyerek önemli bir misyonu yerine getiren TÜBİTAK'taki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Sizlerden isteğim; hayal etmeyi bırakmadan, yolunuza çıkan engellere aldırış etmeden, bıkmadan ve usanmadan bilimsel çalışmalarınıza devam etmeniz. İnandığınızda, cesur olduğunuzda, girişimci bir ruha sahip olduğunuzda hayallerinizin bile ötesine geçebilirsiniz. Bilim yolunda atacağınız her adımda devletimizin imkanlarını yanınızda bulacağınızı bilmenizi isterim" dedi.

Konuşmasının ardından Varank, yarışmada başarı elde eden öğrencilere plaket ve ödüllerini verdi.

OSB’DE TOPLU AÇILIŞ YAPTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje yarışmaları ödül töreninin ardından gittiği Akçaabat ilçesinde Şinik Organize Sanayi Bölgesi'nde hizmete giren 12 fabrikanın toplu açılış törenine katıldı. Buradaki törende konuşan Varank, Trabzon'un yıllık 1 milyar doları aşan ihracatıyla, ülkenin cari açığının azaltılmasına önemli bir katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin siyasi bağımsızlığının, teknolojik bağımsızlığında gizli olduğunu belirten Varank, "Ülkemiz milli teknoloji hamlesi ışığında sanayi ve teknoloji alanında bir başarı hikayesi yazıyor. Tabii ki bu başarılar sanayi ve teknolojiye yapılan nitelikli yatırımlar neticesinde gerçekleşiyor. Bakınız, iktidara geldiğimiz günden bu yana ülkemizin dört bir tarafını üretim üslerimiz olan OSB'lerle kuşattık. Bugün OSB'si olmayan il kalmadı. Endüstri bölgelerimizin sayısını 23’e çıkardık. 2020 yılında pandeminin yaşattığı zorlu koşullara rağmen tarihi bir rekor olan 10 bin 472 yatırım teşvik belgesi sayısına ulaştık. Belge sayısında bir önceki yıla göre yüzde 86’lık artış kaydettik. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayısı 89’a, AR-Ge ve Tasarım Merkezleri sayısı 1601'e ulaştı. Hedefimiz ülkemizin rekabetçi gücünü yükselten bu yatırımlara devam etmek. Çünkü biliyoruz ki; Türkiye'nin siyasi bağımsızlığı teknolojik bağımsızlığında gizlidir" dedi.

'2020 YILINI BÜYÜMEYLE KAPATTIK'

"19 yıldır ülkemize yaptığımız yatırımların olumlu neticelerini, en çok da dünyada yaşanan kriz dönemlerinde görüyoruz" diyen Varank, şöyle konuştu:

"Bakınız, pandeminin zirve yaptığı 2020 yılını, dünyanın pek çok ülkesinin aksine büyümeyle kapattık. 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7’lik rekor büyüme kaydettik. Öngörülerimize göre, bu senenin toplamını yüzde 9'luk bir büyüme ile kapatacağız. Ayrıca ihracatta rekor seviyelere ulaşarak 200 milyar doların üzerine çıktık. Ancak maalesef hala Türkiye’yle derdi olan bazı kesimler, bu rakamları görmezden geliyor. Dünyada yaşanan krizi sanki sadece ülkemizde sıkıntı varmış gibi yansıtmaya çalışıyorlar. Emtia, petrol ve doğal gaz enerji fiyatlarındaki artışları gündeme getirerek akıllarınca bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Şüphesiz bu zorlu pandemi dönemini de aşacağız. Gündemi değiştirmek isteyenlere inat, rotamızı yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta tutmaya devam edeceğiz. Pandemiye rağmen ülkemize güvenerek yatırım yapan bu güzel insanlarla birlikte bu günleri de geride bırakacağız. Türkiye kendi iç dinamikleriyle dünyada yaşanan pandemi krizini aşacak donanıma ve kararlığa sahiptir. Yeter ki; bu ülkeye inanarak bu ülkenin bugününe ve yarınlarına yatırım yapmaya devam edelim."

Konuşmasının ardından Varank, beraberindeki protokol ve iş insanlarıyla kurdele keserek yeni fabrikaların açılışını yaptı. Varank, kent merkezinde ziyaret ettiği Ayasofya El Sanatları Merkezi'nde de el emeği ürün ortaya koyan kadın girişimciler ile buluştu, burada Kuyumculuk Tasarım Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.

TRABZON PROJELERİ İMZA TÖRENİNE KATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Şinik Organize Sanayi Bölgesi'nde 12 fabrikanın toplu açılış töreninin ardından, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon Projeleri imza törenine katıldı. Burada konuşan ve AK Parti hükümetleri döneminde Trabzon’a yapılan yatırım miktarının 43 milyar liraya yaklaştığını kaydeden Bakan Varank, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın projeleri sayesinde de 3 milyon doların, yatırımcının cebinde kalacağını söyledi. Bakan Varank, "Bizler Son 19 yılda AK Parti hükümetleri olarak her zaman hizmet siyaseti yaptık. İş üretmenin, proje üretmenin, yatırım yapmanın derdinde olduk. İşte bu yüzden her daim vatandaşlarımızın takdirini kazandık. Buna layık olabilmek için pandemi şartlarına rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz yatırımlar da hem Trabzon’umuza hem de ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak. Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken imzasını attığımız tüm projelerin Trabzon’umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi. Bakan Varank'ın konuşmasının ardından projeler, imzalandı. Mustafa Varank, daha sonra kent merkezindeki Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'ni (TGC) ziyaret etti, gazetecilerle sohbet etti.

Etiketler
  Kaynak: İGFHABER
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 34 28 1 5 89 31 89 +58
3 Trabzonspor 34 18 12 4 60 45 58 +15
4 Başakşehir FK 34 15 12 7 46 39 52 +7
5 Beşiktaş 34 15 13 6 45 40 51 +5
6 Kasımpaşa 34 14 13 7 56 59 49 -3
7 Çaykur Rizespor 34 14 13 7 45 51 49 -6
8 Alanyaspor 34 12 10 12 49 46 48 +3
9 Sivasspor 34 12 10 12 41 45 48 -4
10 Antalyaspor 34 11 11 12 39 42 45 -3
11 Adana Demirspor 34 9 11 14 49 47 41 +2
12 Kayserispor 34 11 13 10 39 48 40 -9
13 Samsunspor 34 10 15 9 37 44 39 -7
14 MKE Ankaragücü 34 8 12 14 42 45 38 -3
15 Fatih Karagümrük 34 9 16 9 41 43 36 -2
16 Konyaspor 34 8 14 12 34 48 36 -14
17 Gaziantep FK 34 9 18 7 39 54 34 -15
18 Hatayspor 34 7 15 12 38 48 33 -10
19 Pendikspor 34 7 18 9 38 70 30 -32
20 İstanbulspor 34 4 23 7 26 67 16 -41
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 32 23 6 3 73 28 72 +45
2 Göztepe 32 20 6 6 56 19 66 +37
3 Sakaryaspor 32 16 7 9 48 33 57 +15
4 Çorum FK 32 16 9 7 53 33 55 +20
5 Kocaelispor 32 16 9 7 48 36 55 +12
6 Bodrumspor 32 14 7 11 39 21 53 +18
7 Boluspor 32 14 10 8 31 33 50 -2
8 Bandırmaspor 32 12 9 11 47 30 47 +17
9 Gençlerbirliği 32 12 9 11 37 32 47 +5
10 Erzurumspor FK 32 12 9 11 30 28 44 +2
11 Keçiörengücü 32 10 13 9 32 40 39 -8
12 Manisa FK 32 8 11 13 39 38 37 +1
13 Ümraniyespor 32 10 15 7 36 46 37 -10
14 Şanlıurfaspor 32 8 14 10 29 36 34 -7
15 Tuzlaspor 32 8 14 10 32 46 34 -14
16 Adanaspor 32 9 17 6 25 45 33 -20
17 Altay 32 5 24 3 15 73 15 -58
18 Giresunspor 32 2 26 4 15 68 7 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 35 25 5 5 77 29 80 +48
2 Van Spor FK 35 24 5 6 63 34 78 +29
3 Bucaspor 1928 35 20 5 10 51 24 70 +27
4 1461 Trabzon FK 35 20 6 9 66 35 69 +31
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 35 16 9 10 48 31 58 +17
6 Ankaraspor 35 15 8 12 42 32 57 +10
7 Karacabey Belediye Spor 35 13 10 12 42 34 51 +8
8 Beyoğlu Yeniçarşıspor 35 14 14 7 44 37 49 +7
9 Ankara Demirspor 35 14 16 5 38 44 47 -6
10 Diyarbekir Spor 35 12 14 9 38 38 45 0
11 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
12 Altınordu 35 10 13 12 42 36 42 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 35 10 13 12 24 34 42 -10
14 Serik Belediyespor 35 10 15 10 29 39 40 -10
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 35 10 17 8 38 56 35 -18
17 Kırşehir Futbol SK 35 5 22 8 34 71 23 -37
18 Bursaspor 35 5 22 8 25 64 20 -39
19 Adıyaman FK 35 3 25 7 24 62 16 -38
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2024 Beşiktaş vs Çaykur Rizespor
 03/05/2024 MKE Ankaragücü vs Alanyaspor
 04/05/2024 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 04/05/2024 Kayserispor vs Fatih Karagümrük
 04/05/2024 Samsunspor vs Trabzonspor
 05/05/2024 Başakşehir FK vs Kasımpaşa
 05/05/2024 Galatasaray vs Sivasspor
 05/05/2024 Gaziantep FK vs Hatayspor
 06/05/2024 Antalyaspor vs Pendikspor
 06/05/2024 Konyaspor vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Eyüpspor vs Göztepe
 05/05/2024 Altay vs Adanaspor
 05/05/2024 Bandırmaspor vs Keçiörengücü
 05/05/2024 Bodrum FK vs Kocaelispor
 05/05/2024 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 05/05/2024 Gençlerbirliği vs Giresunspor
 05/05/2024 Manisa FK vs Boluspor
 05/05/2024 Sakaryaspor vs Tuzlaspor
 05/05/2024 Ümraniyespor vs Erzurumspor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2024 Adıyaman FK vs Hes İlaç Afyonspor
 04/05/2024 Altınordu vs Ankaraspor
 04/05/2024 Ankara Demirspor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor vs Karacabey Belediye Spor
 04/05/2024 Bucaspor 1928 vs Diyarbekir Spor
 04/05/2024 Bursaspor vs Van Spor FK
 04/05/2024 Kırklarelispor vs Zonguldak Kömürspor
 04/05/2024 Kırşehir Futbol SK vs 1461 Trabzon FK
 04/05/2024 Serik Belediyespor vs Esenler Erokspor
 04/05/2024 Beyoğlu Yeniçarşıspor - Karacabey Belediye Spor Karacabey Belediye Spor ligdeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Karacabey Belediye Spor yenilmez
 04/05/2024 Bucaspor 1928 - Diyarbekir Spor Diyarbekir Spor ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Bucaspor 1928 yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor 3 - 4 Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor 2 - 4 Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Artvin Hopaspor 0 - 1 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor 4 - 2 İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu 1 - 1 Karabük İdmanyurdu Spor
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor 1 - 0 Edirnespor
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. 6 - 3 Kırıkkalegücü FK
HABER ARŞİVİ
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI