Musk'ın emri saldırıyı durdurdu! Starlink uyduları devrede

Ünlü milyarder Elon Musk, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan biyografisinde Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik yaptığı saldırıyı nasıl engellediğini anlattı.
 Tarih: 08-09-2023 06:39:35   Güncelleme: 08-09-2023 07:56:35
Musk'ın emri saldırıyı durdurdu! Starlink uyduları devrede

19 aydır devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin henüz ilk aylarında X'in sahibi milyarder Elon Musk Starlink uydularını Kiev semalarına gönderdi. Ukrayna hükümet yetkilileri tarafından kullanılan bu uydular cephedeki iletişimin kesintisiz ilerlemesine neden oldu.

STARLİNK NASIL ÇALIŞIYOR?

Starlink terminalleri fişe takıldığı zaman otomatik olarak uzaydaki en yakın Starlink uydusuna bağlanıyor. Ardından uydu en yakın yer istasyonu ile iletişim sağlıyor ve böylece internet bağlantısı kurulmuş oluyor. Şu anda dünya yörüngesinde 2 binden fazla işlevsel Starlink uydusu bulunuyor. Yer istasyonları ise dünyanın birçok bölgesinde kurulmuş durumda ve Ukrayna'ya en yakın istasyon Polonya'da. Kullanıcılar, terminallerini fişe taktıktan sonra internet bağlantısı yer istasyonundan uyduya ve ardından terminale ulaşarak işlevsel hale geliyor.Uydular aracılığıyla sağlanan internet bağlantısında bugüne kadar yaşanan en büyük sorun gecikmeler oldu. Ancak oldukça yeni bir teknoloji olan Starlink uydu takımyıldız sistemi, alçak dünya yörüngesinde çalıştığı için yaşanan gecikmeler milisaniyelik zaman biriminde yaşanıyor.

AYLAR SONRA GELEN İTİRAF

Peki Starlink uyduları neden tekrar gündem oldu? Aslında bunun sebebi önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan Musk'ın biyografisinden kaynaklı. CNN tarafından yapılan haberde Ukrayna ordusunun insansız deniz araçlarıyla Rus ordusuna yaptığı saldırıların perde arkasında Elon Musk'ın olduğu yazıldı.Haberde bir süredir taktik değişikliğine giden ve sabotajlarla Rusları vuran Ukraynalıların, Kırım'da bulunan işgalcilere yönelik saldırısının Starlink uyduları tarafından engellendiği belirtildi. Araçlara giden bağlantıyı uzaydan kestiklerini aktaran Musk, Yetkililerin bağlantıyı tekrar açması için kendisine yalvardığını söyledi ve 'Mini bir Pearl Harbor saldırısını önledik' ifadelerini kullandı.

ŞÜPHELİ BOZULMALAR

2022 yılının Ekim ayında sosyal medya ve uluslararası basına yansıyan gelişmelerde Kırım'ın çevresinde bozulan insansız deniz araçlarının tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Karaya vuran araçlar hakkında o dönem birçok iddia ortaya atılmış ancak neden bozuldukları belirlenememişti.

  Kaynak: www.milliyet.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI