Rusya belirlediği hedefleri vurmaya başladı! 'Evlerinizi terk edin'

Son dakika haberlere göre uydudan görüntülenen Kiev çevresindeki Rus konvoyunun uzunluğu 64 kilometre. Kiev yakınlarındaki bir kasabada Rus birlikleri yok edildi, Ukranyna başkentine su sağlayan barajın üstünde ise Rus helikopterleri hedef alındı. AP'ye seslenen Ukrayna lideri Zelenskiy "Biz bugün kendi haklarımız için, sizinle aynı insan olabilmemiz için büyük bir bedel ödüyoruz. Kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor" dedi, ayakta alkışlandı. Rusya'nın 'Kiev halkı iletişim kulelerinden uzak dursun' açıklamasından hemen sonra Kiev’deki televizyon kulesini hedef aldı.
 Tarih: 01-03-2022 22:15:35   Güncelleme: 01-03-2022 23:21:35
Rusya belirlediği hedefleri vurmaya başladı! 'Evlerinizi terk edin'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde altıncı güne girildi, ağır kayıplar veren Putin'in birlikleri başkent Kiev'e doğru ilerlemeye çalışıyor. 

23.06: Rusya’nın en önemli hedeflerinden biri olan Harkov gece gündüz bombardımana tutuluyor. Düzenlenen bombardıman geceyi gündüze çevirdi. Harkov Valisi Aleg Sinegubov yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaş suçu işlediğini ifade ederek, "Bugün roketler şehrin merkezindeki hastaneye ve üniversiteye düştü. Sivil insanlar eczaneye, markete gidiyorlardı. Aralarında çocuklarında olduğu siviller hayatını kaybetti” dedi. Hava saldırısında çok katlı binaların da zarar gördüğünü aktaran Sinegubov, “Hala birçok insan yığınların altında. Bu tarz hareketler savaş suçudur ve en sert şekilde cezalandırılmalıdır. İnsan hayatı en değerli şeydir. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Barışı getireceğiz" dedi.

23.04: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

22.43: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun Rusya’dan çekinerek Ukrayna’yı ittifaka kabul etmediğini ifade ederek, buna karşı NATO’nun Ukrayna için ortak güvenlik garantileri üzerinde çalışması gerektiğini açıkladı. Zelenskiy, “Batı, ciddi bir yaptırım paketi uygulasaydı, büyük ihtimalle Rus ordusunun Ukrayna'yı işgali olmayacaktı” dedi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bunun Avrupa için büyük bir tehdit olacağını savunan Zelenskiy, “Batılı hükümetler Ukrayna’ya yardım ederek aslında kendilerini savunmalı. Çünkü Rus işgalciler kazanırsa, Rus işgali tehdidiyle karşılaşacak ve tek başlarına bununla başa çıkmak zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

22.32: İngiltere, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na ve fonun CEO'su Kirill Dmitriev'e yaptırım kararı aldı.

22.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre; 2 Mart itibarıyla 10 bin doları aşan tutarda dövizin Rusya'dan çıkarılması yasak olacak.

22.23: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları 6-7 Mart'ta yapılacak duruşmada görüşecek. Mahkemeden yapılan açıklama şöyle: "Birleşmiş Milletler'in ana yargı organı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında, soykırım iddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günleri açık celse yapacaktır. (Rusya Federasyonu'na karşı Ukrayna)"

22.25: Polonya'da zincir marketler, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Belarus ve Rusya menşeili ürünleri boykot etme kararı aldı.

21.55: NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil toplanacak

21.28: Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi bugün açıklama yaparak savaş sebebiyle Ukraynadan komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının 677 bin olduğunu duyurdu.

20.42: Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi devam ederken, ABD tarafı Rusya’nın saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Üst düzey ABD’li bir yetkili basına verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bu sabah itibariyle 400’den fazla füze fırlattığını ifade etti.

20.25: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Zelenski'nin Biden'a "Bir an önce saldırganı durdurmalıyız. Desteğiniz için teşekkür ederiz" dediği öğrenildi.

19.28: Cannes Film Festivali, Ukrayna savaşının bitmemesi halinde 2022'de düzenlenecek organizasyona resmi Rus heyetinin kabul edilmeyeceğini açıkladı.

19.09: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonlara dair son durumu aktararak, “Azak Denizi kıyılarında kontrol tamamen sağlandı" dedi.

19.02: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne gönderdiği video mesajında, Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri hedef aldığını ifade ederek, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin sorgulanmasını istedi.

TV KULESİ VULDU!

19.01: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus füzesiyle vurulan Kiev TV kulesinin Holokost Anma Kompleksi Babi Yar toprakları içinde yer aldığını ifade etti. Kuleba, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "29-30 Eylül 1941'de Naziler 33 binden fazla Yahudi'yi katletti. 80 yıl sonra bugün Rus Nazileri Ukraynalıları yok etmek için aynı yeri vurdu. Kötücül ve barbarca" ifadelerini kullandı.

19.00: Kiev Belediye Başkanı Kliçko, TV kulesinin iki füzeyle vurulduğunu duyurdu. Kliçko, kuleye elektrik sağlayan trafonun hasar gördüğünü aktarırken, kulenin de hasar aldığını açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ekipmanların hasar gördüğü ve "kanalların bir süre çalışamayacağı" belirtildi. Bakanlık programlamanın düzeltilmesi için yedek sistemin devreye alınacağını da belirtti.

18:15: Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın "Kiev halkı iletişim kulelerinden uzak dursun" açıklamasından hemen sonra Rusya, başkent Kiev’deki televizyon kulesini hedef aldı. Baz istasyonları, televizyon ve radyo vericilerinin yanı sıra internet ve teknolojik altyapıların bulunduğu televizyon kulesine düzenlenen saldırı sonrası bölgedeki siviller panik kaçmaya başladı.
Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin de ağır yaralandığı ifade edildi.

18.14: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar yaptığı açıklamada "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359'den fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk. Bizim cevabımız çok net. Ukrayna'yı teslim etmeyeceğiz. Biz de bu savaşa son vererek barışçıl şekilde bunların çözülmesinden yanayız. Müzakerenin İstanbul'da yapılmasını tercih ederiz." ifadelerini kullandı.

18.10 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi. Johnson, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

17.55 : Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Ukrayna da dahil olmak üzere, her zaman görülmeleri desteklediğini söyledi. 

17.54: Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Ukrayna'nın Avrupa Birliği adaylığının değerlendirileceğini açıkladı.

17.38 : ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın insan hakları ihlallerinin her geçen saat arttığını, okul ve hastaneleri vurduğunu söyledi. Blinken, "Putin'e bu savaşı koşulsuz durdurması için kararlı bir mesaj göndermeliyiz" dedi.

17.20 : AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Slovakya'ya yaptığı ziyarette, Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna işgalinden kaçan "milyonlarca" mülteciye hazırlanması gerektiğini söyledi.

17.12 : Meksika Devlet Başkanı, Rusya ya da herhangi bir ülkenin medyasına yasak getirmeye karşı olduğunu açıkladı. Andrés Manuel López Obrador, Rusya'da karşı herhangi bir ekomik yaptırım uygulamayı düşünmediklerini ekledi. Obrador, ülkesinin hem Ukrayna hem de Rusya'nın çatışmalardan etkilenen vatandaşlarına yardım edeceklerini belirtti. 

17.00 : Fransa Başbakanı Castex, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a, uluslararası topluma ve halkına yalan söyediğini ifade etti. Castex ayrıca, "Bu kriz uzun sürecek ve Avrupa'nın geleceği için büyük sonuçlar doğuracak." ifadelerini kullandı. Castex, Fransa'nın Ukrayna'ya 300 milyon euro ekonomik yardım sunduğunu ekledi.

16.55 : Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna işgalini "Hukukun ve silahların üstünlüğü arasında bir savaş" olarak tanımladı.

Von der Leyen, Rusya'nın uluslararası toplumu bölmek istediğini, ancak bunun "tam tersinin" gerçekleştiğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) müttefikleri ile koordineli şekilde hareket ettiğini belirtti.

AB'nin Ukrayna'nın bütünlüğünü savunmaya devam ettiğini ifade eden von der Leyen, aynı zamanda birliğin ve müttefiklerinin bugüne kadar görülen en büyük yaptırım paketini onaylamak için "ışık hızında çalıştığını" ekledi.

Parlamento oturumunda konuşan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise Putin'in Ukrayna işgalinin "acımasızca" yaptıldığını ve "aşağılık yalanlar" üzerine kurulduğunu söyledi.

Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik talebine de değinen Michel, bunun "Zor olacağını ve Avrupa'da farklı görüşlerin hakim olduğunu" ekledi.

16.43 : Ukrayna lideri Zelenskiy Twitter'dan yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Scholz ile görüştüğünü ve hava sahasının kapatılmasının önemini kendisine aktardığını söyledi.

16.42 : Rus medyasında çıkan haberlere göre, Rusya-Ukrayna arasında ikinci tur görüşmeleri 2 Mart Çarşamba günü yapılacak.

'EVLERİNİZİ TERK EDİN'

16.35 : Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev’de Rusya karşıtı enformasyon saldırısı için kullanılan tesisleri vuracağız

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya’ya enformasyon saldırı düzenlenmesi için kullanılan tesislere saldırı gerçekleştirileceğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu tesislerin yakınlarında yaşayan Kiev sakinlerine evlerini terk etme çağrısı yapıldığı belirtilerek, "Rusya karşıtı enformasyon saldırılarının önünü kesmek adına, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin teknoloji tesislerine yüksek hassasiyetli silahlarla saldırılar düzenlenecektir"denildi.

Açıklamada, ifadelerine yer verildi.

16.28 : BM'den yapılan açıklamada 140 bin kişinin daha Ukrayna'dan kaçtığı bildirildi.

16.08 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Çinli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede Rusya'ya saldırıyı durdurma çağrısı yapmasını istedi.

16.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlamasıyla birlikte sivri çıkışlarda bulunan Rusya'nın eski başbakanı ve Vladimir Putin'in yakın dostu Dmitry Medvedev, bugün Batılı ülkelere savaş tehdidi savurdu.

Halihazırdaki görevi Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire'in açıklamalarına yanıt verdi.

Fransız bakan Le Maire, bu sabah Rusya ekonomisinin Batı tarafından uygulanan yaptırımlar yüzünden tamamen çökebileceğini söyledi. France İnfo radyo kanalına konuşan Le Maire, "Rusya’ya karşı tam kapsamlı bir ekonomik savaş başlatacağız. Rusya ekonomisinin çöküşüne yol açacağız" dedi.

Dmitry Medvedev ise, Twitter hesabından "Bugün bir Fransız bakan Rusya'ya ekonomik savaş başlatıtıklarını ilan etmiş. Beyler, dilinize hakim olun! Ve unutmayın, tarihte ekonomik savaşlar sıklıkla gerçek savaşa dönüşmüştür" mesajını yazdı.

ABD ve müttefikleri, Rusya Merkez Bankası’na ve yetkililerine karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladı ve belirlenmiş Rus bankalarını uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarmak konusunda anlaştı.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş yaptırımlara hedef olan Rus ekonomisi, çöküşe doğru sürükleniyor. Ruble'deki erime durmuş değil, Rus Merkez Bankası bir günde faiz oranlarını yüzde 100'den fazla artırdı.

JOHNSON: PUTİN ARTIK BİR MUHATAP DEĞİL

15.55 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde çatışmayı bitirecek bir uzlaşma sağlanması ihtimali konusunda Rusya lideri Vladimir Putin'in artık geçerli bir muhatap olmadığını belirtti.

Varşova'da yaptığı bir konuşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Johnson, "Uluslararası toplumda herkesin anlaması gereken Ukraynalıların çıkacak sonuca yönelik arzu ve isteklerinin olmasıdır. Ülkelerinin geleceğine ancak onlar karar verir" dedi.

Johnson ayrıca Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmak istemesinin mantıklı olduğunu söyledi.

15.50 : Ria: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türk mevkidaşı Hulusi Akar'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Moskova, bakanların Ukrayna'daki durumu ele aldığını aktarıyor.

15.45 : Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'in iç kısmındaki Azak Denizi'yle Ukrayna ordusunun irtibatının kesildiğini ileri sürdü.

15.40 : Onbinlerce insan Rusya işgali nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçmaya çalışıyor ancak göçmenlerin çıkışlarına izin verilmediğini gösteren videolar geliyor. Yüzlerce insan soğukta, sınırı geçebilmek için bekletiliyor.

BBC, özellikle siyahların kapılardan geçmesine izin verilmediğini bildiriyor. BBC'ye konuşan siyah bir kadın, "Yorulduk, aç kaldık. Tüm bunlar yüzünden iki gündür hiç uyuyamadık. Olanlardan ötürü kızgınız. Neden önce Ukraynalıların çıkmasına izin veriyorlar?" deyip ekledi:

"Ve bizi ülkede bırakıyorlar. Soğukta, karanlıkta. Her şey tam bir kabustu, bize hayvan muamelesi yaptılar. Bize 'oturun', 'kalkın' gibi emirler verdiler."

15.35 : Dünyanın en büyük konteyner nakliye şirketi Maersk, Rusya'ya hizmetlerini askıya alıyor. Merkezi Danimarka'da bulunan şirketten yapılan açıklamada, “Faaliyetlerimizin istikrarı ve güvenliği, halihazırda yaptırımlardan doğrudan ve dolaylı olarak etkilendiği için, gıda maddeleri, tıbbi ve insani yardım malzemeleri hariç olmak üzere Rusya'ya ve Rusya'dan yapılan yeni Maersk rezervasyonları geçici olarak askıya alınacaktır.” denildi.

660 BİNİ AŞKIN İNSAN SAVAŞTAN KAÇTI

15.00 : Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana 660 binden fazla kişinin ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

Mültecilerin büyük çoğunluğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu söyleyen BM Mülteciler Ajansı (UNHCR), bazı kişilerin Polonya'ya girmek için 60 saate yakın beklediğini belirtti.

UNHCR sözcüsü Shabia Mantoo, "Ukrayna'daki savaştan kaçanların sayısı büyük bir hızla artıyor" dedi. UNHCR, Romanya sınırında ülkeye giriş yapmak için bekleyenler sırasının 20 kilometre uzunluğunda olduğunu ekledi.

Polonya ise Pazartesi günü ülkeye 100 bin kişinin giriş yaptığını, bunun yeni bir rekor olduğunu ifade etti.

14.50 : AP'ye seslenen Ukrayna lideri Zelenskiy, "Biz bugün kendi haklarımız için, sizinle aynı insan olabilmemiz için büyük bir bedel ödüyoruz. Biz Avrupa'yı uzun zamandır seçiyoruz, artık sizin bizi seçme zamanınız geldi" dedi ve şöyle devam etti:

"Kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor. Harkiv'de Özgürlük Meydanı vardı ve bu gerçek Özgürlük Meydanı'na füze düşüyor, onlarca insan hayatını kaybediyor. Ülkemizin en büyük şehirleri kuşatma altında. Bundan böyle bütün meydanlarımız, adları ne olursa olsun özgürlük meydanıdır."

Açıklamaları ayakta alkışlanan Zelenskiy, "Rusya Ukraynalı çocukları hedef alıyor. Kimse bizi yıkamayacak. Avrupa'nın eşit üyesi olmak için mücadele ediyoruz. Avrupa Birliği, yanımızda olduğunu kanıtlamak zorunda." ifadelerini kullandı.

14.30 : Polonya Dışişleri Bakanı Rau, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının bir milyona ulaşabileceğini söyledi. Rau ayrıca, Polonya'nın şimdiye kadar Ukrayna'dan 400 bin mülteci kabul ettiğini belirtti. 

14.20 : İngiltere Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya ile herhangi bir bağlantısı olan tüm gemilerin limanlarına girmesini yasaklayacak bir yasa çıkardığını söyledi.

14.15 : Rus milyarder Mikhail Fridman, Ukrayna'da olanların hem Rusya hem de Ukrayna için büyük bir trajedi olduğunu söyledi ve "savaş çözüm değil" dedi. Fridman, yaptırımların Rus ekonomisine büyük zarar vereceğini sözlerine ekledi.  

14.00 :  Ukrayna halkı ülke genelinde Rus askerlerine karşı direnmeye devam ederken, Rus tankının önünü kesen onlarca kişi, milli marşlarını okudu.

13.15 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının varlığı, Moskova için kesinlikle kabul edilemez" dedi.

13.00 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenkiy, Rusya’nın uluslararası arenada yargılanacağını ifade ederken, “"Müzakerelerden istediğimiz sonuç çıkmadı. Rusya savaşı bitirmek için kendi pozisyonunu açıkladı. Delegelerimizle müzakerelerin ikinci kısmında ne konuşacağımızı belirleyeceğiz" dedi.

Rusya’nın Ukrayna saldırıları devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenkiy sosyal medya hesabından açıklama yaparak son durumu değerlendirdi. Sivil kayıpların yaşandığına dikkat çeken Zelenskiy, "Harkov’da, hiçbir askeri nokta olmayan sivil yerleşim yerlerini ve vatandaşları roketlerle vurdular. Bu bir savaş suçudur. Çekilen onlarca görüntü sivillerin öldüğünü ispatlıyor. Ruslar nereyi vurduklarını biliyorlardı. Uluslararası mahkemede yargılanacaklar. Hiç kimse bunu affetmeyecek. Burası Ukrayna, Avrupa ve 2022’deyiz. Hava sahasının Rus uçaklarına, roketlerine helikopterlerine tamamen kapatılması gerekli" dedi.

RUS HELİKOPTERİ VURULDU

12.50 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'e uzunluğu 64 kilometreyi bulan konvoyla yaklaşan işgalci Rus ordusu, kenti kuzey yönden kuşatmayı deniyor.

Kiev'i güçlü şekilde savunan Ukrayna ordusu, Rusların ilerleyişini halihazırda durdurmuş durumda. Rus ordusunun bu akşam Ukrayna'nın başkentine daha büyük bir saldırı düzenlemesi bekleniyor.

Şehrin kuzeyindeki Dinyeper Nehri kıyısına ulaşmaya çalışan işgalci Rus birliklerinin sayıları 10'u geçen helikopterle yaptığı hamle, hezimetle sonuçlandı.

Ukrayna güçleri tarafından fırlatılan füze, Kiev Barajı üstünde uçan helikopterlerden birini düşürdü. Ukraynalılar, iki helikopteri vurduklarını söylüyor.

Helikopterin vurulduğu nokta, başkentin hemen yanındaki Mezhyhirya bölgesi.

RUSYA'DAN ABD'YE: AVRUPA'DAKİ NÜKLEER SİLAHLARI GERİ ÇEKME ZAMANI

12.45 : Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov, "ABD için Avrupa'daki nükleer silahlarına geri çekme zamanı" dedi.

Rusya lideri Vladimir Putin, hafta sonu nükleer silahlar için en üst düzey alarm emri vermiş ve söz konusu adım dünya çapında yankı bulmuştu.

"Batı, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde askeri tesisler inşa etmemeli" diyen Lavrov, Moskova'nın Aralık 2021'de NATO'dan istediği güvenlik garantilerini yinelemiş oldu. 

Moskova'nın Ukrayna'da nükleer silahların olmasını engellemek için mümkün olan tüm tedbirleri aldığını savunan Lavrov, "Bazı Avrupa ülkelerinin ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapmaları Rusya için kabul edilemez bir durum" ifadesini kullandı.

Rus ekonomisini çöküşe sürükleyen yaptırım dalgasını eleştiren Rusya'nın 1 numaralı diplomatı, "Avrupa, Rusya ile diyalog yerine yaptırım yolunu seçti" dedi.

12.35 : Ukrayna'nın güneyinde, Kırım yarımadasından kuzeye doğru ilerleyen Rusya ordusu, Herson şehrinin merkezini kuşattı.

Bölgeden gelen haberlere ve görgü tanıklarına göre, 2014'te ilhak ettiği Kırım'dan yola çıkan Rus ordusu, sabaha karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Belediye Başkanı Igor Kolikayev, Facebook hesabından "Rusya ordusu Herson'un girişlerinde kontrol noktaları kuruyor" paylaşımı yaptı.

Ukraine 24 kanalına konuşan ve Herson'da bulunan gazeteci Alena Panina da, "Şehir gerçekten kuşatıldı, her tarafta çok sayıda Rus askeri ve askerî malzemeler görüyoruz, çıkışlara da kontrol noktaları kuruyorlar" dedi.

Panina, şehirde elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçların sağlanabildiğini ancak 300 bin nüfuslu şehre gıda getirmekte sıkıntı yaşanabileceğini; çünkü stokların şehir dışındaki depolarda saklandığını söyledi.

12.30 : Ukrayna hükümeti, bugünden itibaren tahvillerini satarak ordusuna destek olacağını açıkladı.

Ukrayna Maliye Bakanlığı'nın Twitter paylaşımında, her bir yıllık tahvilin 1.000 Ukrayna grivnası, yani yaklaşık 33 Amerikan doları değerinde satılacağını ve faiz oranının yatırımcıların katılacağı açık artırmayla belirleneceğini duyurdu.

RUSYA'YA EKONOMİK SAVAŞ İLANI

12.25 : Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Rusya ekonomisinin Batı tarafından uygulanan yaptırımlar yüzünden tamamen çökebileceğini söyledi.

ABD ve müttefikleri, Rusya Merkez Bankası’na ve yetkililerine karşı çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladı ve belirlenmiş Rus bankalarını uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarmak konusunda anlaştı.

Le Maire, France İnfo radyo kanalında şu açıklamayı yaptı: "Rusya’ya karşı tam kapsamlı bir ekonomik savaş başlatacağız. Rusya ekonomisinin çöküşüne yol açacağız."

12.20 : Ukrayna Başkanlık ofisi, Rusya'nın Kiev ve Harkiv'i kuşatmaya çalıştığını, dün gece yaşanan çatışmalarda beş Rus uçağınının düşürüldüğünü açıkladı.

RUS KONVOYU KASABADA YOK EDİLDİ 

11.55 : Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği kuvvetlerden ülkeye giriş yapanların oranı yüzde 40'tan yüzde 75'e çıktı. Ukraynalı yetkililer, Putin'in işgalci ordusunun şimdiye kadar 5 bin 710 askerinin öldürüldüğünü, 29 savaş uçağının düşürüldüğünü veya hasar gördüğünü, 198 tankın da yok edildiğini açıkladı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e uzunluğu 64 kilometreyi bulan bir konvoyla girmeyi deneyen Rus ordusu, Kiev'in kuzeybatısındaki Borodyanka'da büyük kayıplar verdi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, 13 bin nüfuslu Borodyanka kasabasına giren Rus birliklerinin yok edildiği, askeri araçların tamamen yandığı görüldü. Borodyanka kasabası, Kiev'e yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın askerini Belarus'a gönderen Vladimir Putin, işgal emri vermesiyle Belarus'taki güçlerini kuzeyden Ukrayna topraklarına soktu. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde Kara Savaşı ve Askeri Bilimler alanında Araştırma Görevlisi olan Dr. Jack Watling, BBC'ye Rus askerlerinin büyük bir bölümünün Belarus'tan güneye doğru ilerlediğini söyledi. İşgalciler, Kiev'e olası bir saldırı için koşulları oluşturmaya başladı.

11.35 : YouTube'un Ukrayna'da devam eden durum nedeniyle Avrupa genelinde Rus medya kuruluşları RT ve Sputnik'e bağlı kanalları engellediği bildirildi.

11.30 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Barbar Rus füzesi, Özgürlük Meydanı'na ve Harkiv'in yerleşim bölgelerine saldırıyor. Putin Ukrayna'yı parçalayamıyor. Öfkesi nedeniyle daha çok savaş suçu işleyip masum sivilleri öldürüyor. Dünya daha fazlasını yapabilir ve yapmalıdır. Baskıyı artırın, Rusya'yı tamamen izole edin."

11.20 : Ukrayna'nın Mariupol kentinin belediye başkanı, şehrin aralıksız top atışlarıyla vurulduğunu duyurdu. Ukrayna Başkanlık ofisinden Podolyak da, Rusya'nın sivil zaiyat ve panik yaratmak için aktif bir şekilde şehirleri vurduğunu söyledi.

11.15: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna işgaline karışmak gibi bir niyetleri olmadığını söyledi.

10.41 : İran'ın dini lideri Hamaney, Ukrayna'nın ABD'nin yarattığı krizlerin mağduru olduğunu ve ABD'ye güvenmenin hata olduğunu söyledi. Hamaney ayrıca, Tahran'ın Ukrayna'daki savaşın sona ermesini istediğini ancak çatışmanın kökeninin kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili Haber Ukrayna işgali daha geniş bir savaşa dönüşür mü?

10.30 : Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov, bu sabah yaptığı açıklamada şehir yönetim binasının Rusya tarafından füzeyle hedef alındığını söyledi.

10.20 : İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab, Rusya'nın işlediği savaş suçlarına katılanların hesap vereceklerini söyledi. Raab ayrıca, Kiev'in düşüşünü geciktirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. 

10.00 : BBC Çin Muhabiri Stephen McDonell, Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği'nin ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladığını bildiriyor. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi.

İlgili Haber Rus saldırısının görüntüsü şok dalgasına yol açtı! İlk kez bu kadar net

Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

Çin’in vatandaşlarının tahliyesine yeni başlamasının birden fazla nedeni olabilir.

Bunlardan biri, Pekin’in Moskova’yı rahatsız edecek bir adım atmaktan kaçınmak istemesi olabilir.

Bir diğeri de Çin’in Ukrayna’ya bu kadar çabuk saldıracağını tahmin etmemesi olabilir.

Daha endişe verici ihtimal ise Çin’in, Rusya’nın işgalinin çok daha kötüleşeceğini düşünmesi.

RUSLAR ASKERİ ÜSSÜ VURDU: 70 UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ

08.59 : Ukrayna’nın Ohtırka kentinde Pazar günü 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve ekledi: “Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi.”

08.10 : Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle alarma geçen NATO, doğu kanadındaki ülkelere asker konuşlandırıyor. Fransız ordusuna ait C-130 askeri uçağı Romanya'nın Karadeniz kıyısındaki kenti Constanta'ya ulaştı.

İlgili Haber Bu kez Ruslar anlattı! İşte ilk tepkileri

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan fotoğraflarda, Constanta'daki NATO üssüne gelen Fransız askerler ve cephanelikler görüldü.

PUTİN DAHA ACIMASIZ DAVRANABİLİR

08.05 : BBC Savunma Muhabiri Jonathan Beale, "Rusya, Ukrayna sınırındaki birliklerinin dörtte üçünü Ukrayna'ya gönderdi" diyor: "Öte yandan hava ve topçu saldırıları ise bugüne kadar sınırlı bir şekilde gerçekleşti.

İlgili Haber Dünya diken üstünde! ABD'den Rusya'ya 'nükleer' mesaj

Batılı yetkilileri Rusya'nın hâlâ Ukrayna hava savunmasını yok edemediğini, bu yüzden hava üstünlüğünü ele geçiremediğini söylüyor.

Ayrıca yetersiz hazırlık ve Ukrayna ordusunun beklemedikleri kadar direnç göstermesi nedeniyle işgal istedikleri hızda ilerlemiyor.

Bazı bölgelerde konvoyların benzininin bittiği aktarılıyor. Fakat Rusya işgalde daha fazla kuvvet kullanmaya karar verirse işler değişebilir.

Batılı yetkililer Pazartesi günü Rusya'nın Kiev ve Harkov'a yönelik top atışlarını sıkılaştırdığını paylaştı.

İlgili Haber Savaşın ortasına daldı! Dünya onu konuşuyor

Yetkililer kent merkezlerine hedef gözetmeksizin yapılan atışların sivil kayıpları artırmasından endişe ediyor.

İnsan hakları örgütleri Rusya'nın, pek çok ülke tarafından yasaklanan misket bombaları kullandığını aktarıyor. Rusya'nın işgalde karşılaştığı zorluklar daha acımasız davranmasına yol açabilir.

Rusya'nın Suriye'de ve öncesinde Çeçenistan'da yaptığı bombardımanlar, Putin Rusyası'nın askeri operasyonlarda hedefe ulaşmayı sivil ölümlerinden daha fazla umursadığını gösteriyor."

RUSLARA MOLOTOFKOKTEYLİ ATMA REHBERİ

07.55 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, molotof kokteyliyle saldırmak isteyenler için Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını Twitter'da paylaştı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından paylaştığı infografiklerle Rus zırhlı araçlarının zayıf noktalarını gösterdi ve halka molotof kokteyli atarken bu noktaları hedef almalarını söyledi.

İlgili Haber Zelenskiy'den kritik adım! Resmi başvuruyu imzaladı

Ukrayna'da Rus işgaline karşı siviller de savunma faaliyetlerine katılıyor. Ukrayna hükümeti internet sitesinde molotof kokteyli ve el yapımı bomba hazırlama rehberleri paylaşıyor.

BBC muhabirleri de daha önce Ukrayna sokaklarında molotof kokteyli hazırlayan çok sayıda kişiyle karşılaşmıştı.

YAPTIRIMLAR ÇIĞ GİBİ

07.50 : Avrupa Birliği Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ve 6 Rus oligarkı Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına verdiği destekleri nedeniyle yaptırım listesine ekledi. Mal varlıkları dondurulan bu kişilere seyahat yasağı getirildi.

Hakkında yaptırım uygulanacak 26 ismin yer aldığı karar AB Resmi Gazetesi'nde yayınladı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ve 6 oligark dahil olmak üzere Putin'e yakın isimlerle 10'u aşkın gazeteci de listede yer aldı.

AB yönetimi geçtiğimiz Cuma günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un listede olduğunu açıklamıştı.

AB özellikle petrol grubu Rosneft'in patronu Igor Sechin, Transneft CEO'su Nikolay Tokarev, Putin'e yakın bir işadamı olan Alisher Usmanov, bankacılar Petr Olegovich Aven ve holding Alpha Group'un hissedarı ve kurucusu Mikhail Fridman ve işadamı Sergei Pavlovich Roldougin'i yaptırım listesine dahil etti.

ABD tarafında ise, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki Rusya'ya enerji sektöründe yaptırım sinyali verdi. Psaki, Moskova'ya henüz enerji sektöründe yaptırım uygulanmamış olmasının bu tür yaptırımların masada olmadığı anlamına gelmediğini söyledi.

Sözcü Psaki, "Enerji yaptırımları konusunda henüz adım atmadık. Bu, enerji yaptırımlarının masada olmadığı anlamına gelmiyor. Ancak Avrupalılar özellikle doğalgaz fiyatlarının daha da artması olasılığından endişeli" dedi.

07.45 : Harkov'da Rus bombardımanından sığınaklarda korunmaya çalışan siviller yaşadıklarını BBC'ye anlattı.

Pazartesi günü Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov, Rus roketlerinin hedefi oldu. Saldırıda onlarca sivilin öldüğü düşünülüyor. Saldırıyı kınayan Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov, yerleşim bölgelerinin hedef alındığını söyledi.

"Dört gündür bodrumda saklanıyoruz. Her şey daha kötüye gidiyor. Yiyeceğimiz bitmek üzere" diyen Alena, iki oğluyla birlikte dışarı çıkamadığını söyledi.

Svetlana ise Harkov metrosuna sığınmış. "Arkamdaki kadının bebek arabasında küçük bir çocuğu var. Bu koşullarda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bombardıman bitmek bilmiyor" diyor.

Maryana da şok geçirdiğini ve ağlamadan duramadığını söylüyor: "Bugüne kadar hiç dindar bir insan değildim ama artık dua ediyorum. Herkesten de Ukrayna için dua etmesini istiyorum."

Elena ve kızı ise bombardıman başlar başlamak Harkov'dan kaçmayı başarmış. "Bombardımanın sesiyle uyandık. Çok korkunçtu. Ukrayna halkına karşı yürütülen bu savaşın durmasını istiyorum" diyor.

ZELENSKIY UÇUŞA YASAK BÖLGE İSTEDİ

07.40 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna topraklarına beş günde 56 roket ve 113 seyir füzesi ile saldırdığını açıkladı.

Zelenskiy Rus uçakları, füzeleri ve helikopterlerinin engellenmesi için Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti. Bunu hangi ülke veya örgütün nasıl sağlayabileceği konusunda ise bir yorumda bulunmadı.

ABD Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edemeyeceklerini, böylesi bir adımın NATO'yu Rusya ile karşı karşıya getireceğini duyurmuştu.

Dünkü barış görüşmeleri sürerken Rusya'nın da bombardımana devam ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya gibi savaş suçları işleyen bir ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde daimi bir pozisyonu olmaması gerektiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün akşam yaptığı halka sesleniş konuşmasında, Rusya'ya karşı savaşmak için Ukrayna'ya gidecek yabancılardan vize istenmeyeceğini açıkladı.

Zelenskiy Rusya'nın Pazartesi günü Harkov kentinde bir savaş suçu işlediğini de söyledi. Kentin top atışına tutulduğunu belirten Zelenskiy "Onlarca görgü tanığı, bunun yanlış hedefe yönelen bir bombardıman değil, sivillerin bilinçli bir şekilde hedef alınması olduğunu anlatıyor" dedi ve ekledi:

"Dünya çapında hiç kimse barışçıl Ukraynalıları öldürmenizi affetmeyecek. Bu kötülüğün bir an önce durdurulması lazım. Ekonomik olarak yok edilmesi lazım. İnsanlığın kendisini savunabileceğini göstermesi lazım.

Düşman için Kiev kilit öneme sahip. Elektrik üretim tesislerini kapatarak kentimizi elektriksiz bırakmak istiyorlar.

Başkentimizin savunmasını aşmalarına izin vermeyeceğiz. Aralıksız bir şekilde yüzlerce sabotajcı yolluyorlar. Hepsini etkisiz hale getiriyoruz."

07.35 : Almanya Baltık Denizi'ne Tornado tipi savaş uçakları ve bir gözetleme uçağı gönderdiğini açıkladı.

Almanya Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, operasyonun güvenliği için daha fazla bilgi veremeyeceklerini belirtti. Almanya bundan birkaç saat önce de Baltık Denizi'ne dört savaş gemisi gönderdiğini duyurmuştu.

KONVOYUN UCU BUCAĞI YOK

07.30 : Yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, 64 kilometre uzunluğunda dev bir Rus konvoyunun Kiev'e doğru ilerlediğini gösteriyor.

Pazartesi öğle saatlerinde çekilen fotoğraflarda konvoyun, başkent Kiev'in 27 kilometre kuzeyindeki Antonov havalimanı yakınlarına kadar geldiği görülüyor.

Fotoğrafları çeken Maxar Technologies şirketi, 64 kilometrelik konvoyda yüzlerce zırhlı araç, tank, top ve lojistik destek araçları olduğunu duyurdu.

Kiev'in batısı ve kuzeybatısına ait fotoğraflarda ise imha edilmiş zırhlı araçlar ve yıkılmış bir köprü gözüküyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde sınır bölgesinde topladığı birliklerin yaklaşık yüzde 75'inin bu ülkeye girdiğini açıkladı.

Rusya'nın Pazar akşamından Pazartesi akşamına kadar Kiev cephesinde 5 kilometre civarında ilerlediği ve kente 25 kilometre kadar yaklaştığı duyuruldu.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus ordusunun lojistik sorunlar ve Ukrayna ordusunun sert direnişi nedeniyle planladığı şekilde ilerleyemediğini söyledi: "Ukrayna ordusu cephaneliklerindeki her şeyi kullanıyor. Hafif silahlardan, karadan havaya fırlatılan füzelere kadar tüm imkanlarla Rusları yavaşlatmaya çalışıyorlar."

Yetkili, Belarus ordusunun da henüz Rusya'ya destek olmak için işgale başlamadığını ekledi.

3 milyon nüfuslu Ukrayna başkenti Kiev'den on binlerce insan geride kalan altı günde başka yerlere gitmeyi başardı. Ancak şehir nüfusunun büyük bölümü sığınaklar ve binaların bodrumlarında saklanıyor.

RUS DİPLOMATLARA SINIR DIŞI

07.25 : ABD'nin Birleşmiş Milletler'de görevli 12 Rus diplomatı ulusal güvenlik kaygıları sebebiyle sınır dışı etme kararı aldığı açıklandı.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki sınır dışı edilmesi kararı verilen Rus diplomatların istihbarat görevlisi olduğunu belirtti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler misyonu da Rus diplomatların 'ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verecek casusluk faaliyeti içinde olduklarını' söyledi. ABD'nin BM Büyükelçi Vekili Richard Mills “Bu diplomatlar sorumluluklarıyla bağdaşmayan davranışlarda bulundukları için ABD'yi terk etmeleri istendi” derken konu hakkında bir detay paylaşmadı.

Rus diplomatlardan ülkeyi 7 Mart'a kadar terk etmeleri istendi. Rusya'nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia gazetecilere yaptığı açıklamada bu adıma karşılık vereceklerini belirtti.

UKRAYNA RUS SIM KARTLARINI DEVRE DIŞI BIRAKTI

07.20 : Ukrayna, Rusya'dan alınmış SIM kartların Ukrayna'daki telefon operatörleri üzerinden bağlantı kurmasına son verildiğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, "Cep telefonlarını kullanamayan işgalci güçlerin sıklıkla sivillerin telefonuna el koyarak arama yapmaya çalıştığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ordusu da Rus askerlerin kendi cep telefonları ve telsizleriyle iletişim kurmaya çalıştığını paylaşmıştı. Ukraynalı yetkililer, Rus askerleri tarafından telefonlarına el koyulan sivillerin derhal yetkililere haber vermesini talep etti, böylece hatların erişime kapatılacağını ekledi:

"Telefonunuza el konulmuşken bunu yapmak kolay olmayabilir ama telefonu olan bir komşunuzu bulun veya sabit bir hat kullanın: Devletimizin ve halkımızın güvenliği sizin atacağınız bu adıma bağlı olabilir."

07.15 : Cezayir'in ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach, Avrupa Birliği'ne daha fazla gaz gönderebileceğini açıkladı.

Sonatrach yöneticisi Tevfik Hakkar, Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını kısması durumunda Cezayir'den İtalya'ya giden Transmed boru hattına daha fazla gaz sevk edebileceklerini söyledi.

ABD de daha önce Rusya'nın gaz akışını kısması durumunda Cezayir'den AB'ye daha fazla gaz sevk etmelerini talep etmişti.

RUSYA YASAKLI TERMOBARİK BOMBA KULLANIYOR

07.10 : Rusya'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi.

ABD'li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu'nda yasaklandığını belirtti.

BBC bu iddiayı bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı. Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor.

Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Rusya'nın bu bombayı daha önce Çeçenistan'da da kullandığını belirtiyor. CNN kanalı Cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

BIDEN'DAN NÜKLEER SAVAŞ YORUMU

07.05 : ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rusya lideri Vladimir Putin'in hafta sonu nükleer güçlerin hazır olması emrini vermesinin ardından Moskova'dan herhangi bir hareket görmediğini belirtti.

Pentagon yetkilisi ABD'nin, Rusya'nın nükleer tesislerinden nükleer kapasiteli füze güçleri ve denizaltılarına kadar her kabiliyetini yakından takip ettiklerini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da ABD'nin şu aşamada nükleer uyarı düzeylerini değiştirmek için bir sebep görmediği kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Amerikalılar'ın nükleer bir savaştan endişe etmeleri için bir sebep olmadığını söyledi.

Dünyadaki nükleer silahların yüzde 90'ı ABD ve Rusya'da bulunuyor ancak bunların yalnızca bir miktarı konuşlu durumda.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna saldırısındaki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

  Kaynak: www.milliyet.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 30 26 1 3 68 20 81 +48
2 Fenerbahçe 30 25 1 4 79 25 79 +54
3 Trabzonspor 30 15 11 4 51 40 49 +11
4 Beşiktaş 30 14 12 4 40 36 46 +4
5 Kasımpaşa 30 12 11 7 53 55 43 -2
6 Başakşehir FK 30 12 12 6 38 35 42 +3
7 Çaykur Rizespor 30 12 12 6 36 47 42 -11
8 Antalyaspor 30 10 9 11 35 33 41 +2
9 Adana Demirspor 30 9 9 12 46 39 39 +7
10 Alanyaspor 30 9 9 12 38 42 39 -4
11 Sivasspor 30 9 10 11 36 43 38 -7
12 Samsunspor 30 10 14 6 35 41 36 -6
13 Kayserispor 30 10 11 9 36 43 36 -7
14 MKE Ankaragücü 30 7 11 12 36 39 33 -3
15 Hatayspor 30 7 11 12 36 40 33 -4
16 Konyaspor 30 7 11 12 31 42 33 -11
17 Gaziantep FK 30 8 15 7 34 44 31 -10
18 Fatih Karagümrük 30 7 14 9 34 38 30 -4
19 Pendikspor 30 7 15 8 34 61 29 -27
20 İstanbulspor 30 3 20 7 22 55 13 -33
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 27 21 5 1 64 23 64 +41
2 Göztepe 27 17 5 5 45 15 56 +30
3 Sakaryaspor 27 13 6 8 41 28 47 +13
4 Çorum FK 27 13 8 6 44 28 45 +16
5 Kocaelispor 27 13 8 6 39 31 45 +8
6 Bodrumspor 27 12 7 8 35 19 44 +16
7 Boluspor 27 12 8 7 26 28 43 -2
8 Bandırmaspor 27 11 8 8 37 24 41 +13
9 Gençlerbirliği 27 10 7 10 31 26 40 +5
10 Erzurumspor FK 27 10 7 10 26 21 37 +5
11 Ümraniyespor 27 9 12 6 32 39 33 -7
12 Keçiörengücü 27 8 11 8 24 33 32 -9
13 Manisa FK 27 7 10 10 33 33 31 0
14 Şanlıurfaspor 27 6 12 9 23 30 27 -7
15 Tuzlaspor 27 7 14 6 26 43 27 -17
16 Adanaspor 27 8 16 3 21 40 27 -19
17 Altay 27 5 19 3 12 55 15 -43
18 Giresunspor 27 2 21 4 12 55 7 -43
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 30 21 5 4 67 26 67 +41
2 Bucaspor 1928 30 18 3 9 46 19 63 +27
3 Van Spor FK 30 19 5 6 50 31 63 +19
4 1461 Trabzon FK 30 16 6 8 56 32 56 +24
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 30 15 6 9 42 25 54 +17
6 Ankaraspor 31 14 6 11 39 26 53 +13
7 Ankara Demirspor 30 13 12 5 35 32 44 +3
8 Karacabey Belediye Spor 31 11 10 10 32 29 43 +3
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 30 12 13 5 35 31 41 +4
10 Diyarbekir Spor 30 11 12 7 32 30 40 +2
11 Kırklarelispor 31 9 12 10 24 34 37 -10
12 Hes İlaç Afyonspor 30 8 11 11 18 28 35 -10
13 Nazilli Belediyespor 31 10 13 8 35 49 35 -14
14 Altınordu 30 8 12 10 34 31 34 +3
15 Serik Belediyespor 31 8 13 10 25 34 34 -9
16 Zonguldak Kömürspor 30 7 15 8 29 49 26 -20
17 Kırşehir Futbol SK 31 5 20 6 28 61 21 -33
18 Bursaspor 30 5 17 8 22 50 20 -28
19 Adıyaman FK 30 3 22 5 20 52 14 -32
Takım O G M B A Y P AV
1 Aliağa Futbol A.Ş. 24 17 0 7 50 12 58 +38
2 Kepezspor FAŞ 23 18 1 4 47 11 58 +36
3 52 Orduspor FK 24 12 7 5 30 22 41 +8
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 23 11 6 6 28 19 39 +9
5 Edirnespor 23 11 8 4 37 22 37 +15
6 İnegöl Kafkas GK 23 9 6 8 24 23 35 +1
7 Mardin 1969 Spor 23 10 9 4 31 26 34 +5
8 K.Çekmece Sinopspor 24 9 9 6 33 25 33 +8
9 Artvin Hopaspor 23 8 8 7 30 22 31 +8
10 Karabük İdmanyurdu Spor 23 9 10 4 21 31 31 -10
11 Talasgücü Belediyespor 24 8 14 2 24 37 26 -13
12 Kırıkkalegücü FK 23 6 12 5 18 29 23 -11
13 Gümüşhanespor 24 4 11 9 18 37 21 -19
14 Malatya Arguvanspor 23 2 17 4 9 40 10 -31
15 Tarsus İdman Yurdu 23 2 18 3 16 60 9 -44
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2024 İstanbulspor vs Çaykur Rizespor
 02/04/2024 Antalyaspor vs MKE Ankaragücü
 02/04/2024 Galatasaray vs Hatayspor
 02/04/2024 Gaziantep FK vs Alanyaspor
 03/04/2024 Sivasspor vs Fatih Karagümrük
 03/04/2024 Fenerbahçe vs Adana Demirspor
 03/04/2024 Kayserispor vs Kasımpaşa
 03/04/2024 Konyaspor vs Trabzonspor
 04/04/2024 Başakşehir FK vs Beşiktaş
 04/04/2024 Samsunspor vs Pendikspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2024 Keçiörengücü vs Çorum FK
 02/04/2024 Şanlıurfaspor vs Sakaryaspor
 02/04/2024 Boluspor vs Gençlerbirliği
 02/04/2024 Manisa FK vs Bodrum FK
 03/04/2024 Tuzlaspor vs Ümraniyespor
 03/04/2024 Adanaspor vs Eyüpspor
 03/04/2024 Altay vs Bandırmaspor
 03/04/2024 Kocaelispor vs Göztepe
 04/04/2024 Erzurumspor FK vs Giresunspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/04/2024 Diyarbekir Spor vs Nazilli Belediyespor
 03/04/2024 Esenler Erokspor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 03/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Altınordu
 03/04/2024 Kırklarelispor vs Bucaspor 1928
 03/04/2024 Kırşehir Futbol SK vs Adıyaman FK
 03/04/2024 Van Spor FK vs Ankaraspor
 03/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Karacabey Belediye Spor
 03/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Bursaspor
 03/04/2024 1461 Trabzon FK vs Ankara Demirspor
 03/04/2024 Kırklarelispor - Bucaspor 1928 Kırklarelispor ligde evindeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Kırklarelispor yenilmez
 03/04/2024 Diyarbekir Spor - Nazilli Belediyespor Diyarbekir Spor ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Nazilli Belediyespor yenilmez
 03/04/2024 Van Spor FK - Ankaraspor Van Spor FK ligde evindeki son 7 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/04/2024 Artvin Hopaspor vs Edirnespor
 03/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Gümüşhanespor
 03/04/2024 K.Çekmece Sinopspor vs İnegöl Kafkas GK
 03/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Kepezspor FAŞ
 03/04/2024 Mardin 1969 Spor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 03/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Kırıkkalegücü FK
 03/04/2024 52 Orduspor FK vs Karabük İdmanyurdu Spor
 03/04/2024 52 Orduspor FK - Karabük İdmanyurdu Spor 52 Orduspor FK ligde evindeki son 5 maçını kazandı  52 Orduspor FK kazanır
 03/04/2024 Tarsus İdman Yurdu - Kırıkkalegücü FK Kırıkkalegücü FK ligde deplasmandaki son 8 maçında hiç kazanamadı  Tarsus İdman Yurdu yenilmez
HABER ARŞİVİ
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI