NAZAN BOZAN
  Güncelleme: 08-09-2023 23:42:00   08-09-2023 23:17:00

Benimkisi bir aşk hikayesi..

Üç gündür Kıbrıs'tayım

Çalışıyor muyum?

Evet....

Tatil mi yapıyorum?

Kocaman Evet....

Kendi yaşam stilimi seviyorum.

Sanırım insan sevdiği işi yapınca hep tatildeymiş duygusuna kapılıyor.

Geçmişte yaşadığım onca acı, onca mücadeleden sonra bakış açımı daha iyimser ve pozitife çevirince, akışta kalmayı becerince hayatım daha dingin, huzurlu ve keyifli hale geldi buna inanıyorum.

Son üç aydır bir Kıbrıs popülaritesi var gündemde.

Nasıldır, nasıl olur derken Başkent Üniversitesi'nde birlikte eğitim aldığım sevgili Gönül (Tunçtekin) "Nazan'cığım biz de 11 arkadaş birlikte birer dönümlük tarlalar aldık Kıbrıs'ta, orada natürel bir yaşama geçiş yapacağız" deyince doğa ile iç içe evinin temel görüntülerini paylaşınca düşünmeye başladım.

İki hafta önce ise internette sörf yaparken Kıbrıslı bir firmanın paylaşımlarını görünce dayanamayıp firma yetkilisiyle görüştüm .

Kısa bir bilgilendirme konuşmasından sonra “Öyleyse en kısa zamanda Kıbrıs yolu gözüküyor” diye ekleyip telefonu kapattım.

Geçen hafta  ise bir anda Kıbrıs uçak biletlerini ararken buldum kendimi.

Bir sabah erkenden hazırladığım valizim ile yola düştüm. Uçağım 23.15'te Sabiha Gökçen'den hareket edecek.

Ben Bursa'dan çıkışımı öğlen saatlerinde yapıyorum biliyorum zaman geniş ama son dakika stresiyle yaşamak istemiyorum. Uzun zamandır Sabiha Gökçen'den uçmadım.

Yenilenen yüzüyle gerçekten güzel bir havalimanı olmuş, üstelik İstanbul havalimanı gibi uçsuz bucaksız değil aradığınıza daha kolay ulaşıyorsunuz.

Kıbrıs uçakları hep rötarlıdır benim seyahat süreçlerimde, ya da bana hep öyle denk gelir. Yine gelenek bozulmuyor.

23.15 uçağı 24'te ancak piste giriyor.

Hava trafiğindeki yoğunluk!! nedeniyle uçak içinde 30 dakikalık mecburi keyiften sonra can kulağı ile pilottan gelecek ‘Sayın yolcularımız, uçağımız az sonra havalanacaktır’ anonsunu bekliyorum.

Tam uyuklamak üzereyken kalkışa geçiyoruz.

Gece 02.30 da Ercan Havalimanı’ndayım.

1,5 ay önce yenilenen kompleksi ile hizmete giren bu alan hem Kıbrıs'a yakışır bir hal almış, hem de 45 günlük zaman diliminde yüzde kırklık bir yolcu artışı kaydedilmiş.

Güzel mi güzel de...

Ben tek başıma seyahat eden, ne nerede konaklayacağını ne de beni kimin karşılayacağı ile ilgili tek bir bilgisi olmayan yazar çizer gayrimenkulcü olarak iniyorum uçağın merdivenlerinden.

Tam o sırada telefonum çalıyor. Firma sahibi Muhammed Bey çıkışta transferinizi sağlayacak bir personellerinin beklediğini söylüyor. Valizim bulup çıkışa yöneliyorum saat olmuş gecenin 03.00 'ü. ‘Bu yaban ellerde gece gece yalnız bir kadın başına ne işin var be Nazan?’ diye kendime söylenirken elindeki dövizde adım yazılı yetkiliyi buluyorum.

Yok yok... Yurtdışına gide gele pek bir cesaretli kadın olmuşum. Deli desem, şimdi kendime ayıp.

Evet bu cesaretli kelimesi iyi oldu diyorum içimden.

Hafiften de tırsıyorum aslında.

Hava alanından çıktık ıssız yolda ilerliyoruz transferi sağlayan arkadaşla...

‘Su ister misiniz?’ diye soruyor. Aslında Düden Şelalesini içecek kadar susadım ama ne menem bir yer tek araç yok, yollarda aydınlatma yok, olanlar halâ Nuh Nebi'den kalma ağaç kütüğünde sallanan ampul aydınlatmaları. "Teşekkürler" diyorum… Bir an önce otele yerleşmek, dinlenmek, güvende hissetmek istiyorum.

Gerginliğimi anlamış olacak ki “Yolculuğunuz nasıl geçti?” gibisinden hal hatır konuşmaları yapıyor.

Benim de dilim damağımda. Susadım. Hava limanından beri de kahve içmedim. Düşüncelerimi mi okuyor nedir bu ıssız yolda bir köy bakkalından bozma cafe de durduruyor.

İçinde tek başına oturduğum Mercedes VIP minibüsü. İniyor. Bir kaç dakika sonra mis gibi kahve kokusu sarıyor aracın içini.  Eğer Türk filmlerindeki gibi tecavüzcü Coşkun tipleri yoksa, Kıbrıs'ta sonsuza kadar burada yaşanır diyorum kendime kahvemi ve yanında getirdiği suyunu içerken.

Tekrar telefonum çalıyor, Muhammed Bey yine arayan.

"Yolda mısınız, araç sizi aldı mı Nazan Hanım” diyor. “Yaklaşık 20 dakika sonra otelinizde olacaksınız, bekliyorum burada”

Yaaa biz Türkiye'de ne hale gelmişiz, unutmuşuz nicedir tüm zarafetle verilen hizmetleri.

Keyifle arkama yaşlanıyorum kahvemi yudumlayarak.

03.30 gibi odama uğurlanmış buluyorum kendimi. Aldığım hizmetten memnun bir şekilde.

Ertesi gün sabah kahvaltısında buluşuyoruz Caesar Project ekibiyle.

Benim geliş amacım bu projeyi görmek değildi ama konakladığım  devasa yaşam alanı, bana tahsis edilen daire bir anda bütün düşüncelerimin değişme nedeni oldu.

Önce projeyi dinliyorum, kısa bir sohbetten sonra da net bir şekilde istediğimi anlatıyorum.

Arkadaşlarım gibi bir dönüm tarla alıp içine tennyhouse yapmak, Kıbrıs'ta medeniyetle, denizle, güneşle dolu günler gece bahçemde dost meclisinde yemekler yapmak, huzurla yaşamak istiyorum. Onun için de seçenekler sunuyorlar. "Yok" diyorum "Bana önerilen yere o lokasyona gideceğim". "Peki" diyorlar .

Günü yarılamış durumdayım. Salamış Antik Kentine gitmek niyetim, bana bir taksi ayarlıyorlar bir de benim yerime pazarlık yapıyorlar. 

Öyle taksimetre falan yok burada. İyi de ben kahvaltılı görüşmeye inerken bikini üstü pareo ile indim şimdi bir kent büyüklüğündeki bu yerde git üstüne bluz al, ooo zaman hepten geç olacak. Allah'tan çantamda şortum var. Giyiyorum. ‘Kıbrıs çok güvenli bir yerdir. Burada hiç bir olay olmaz, hiç gerginlik yaşamazsınız’ diyorlar.

Atlıyorum taksiye. Gerçekten de çok medeni insanlar.

Antik kentin girişinde taksiciye Türkiye şartlarında çok cüzi bir ödeme yapıyorum.

Salamış antik kenti denizle kumsalın buluştuğu noktaya kurulmuş geçmişi MÖ 11. yüzyıla dayanan bir şehir. Depremler ve Arap korsanların şehri yağmalamasına kadar önemli bir liman kenti olarak ticaret merkezi olarak kalmış. Buraya kadar her şey çok güzel....de....

Hiç bir kazı çalışması yapılmaz mı bir ülkede?

Tarih merak edilmez mi, toprak altında yatan koca bir medeniyet gün ışığına çıkarılmaz mı?? Gibi bir sürü soru geçse de zihnimde burada mesai saatleri 09.30 - 12.00   13.00 - 14.30 olduğu için çalışmaya fırsat bulamıyorlar her halde deyip güzelim antik kenti hüzünle gezip hemen yanında bulunan plaja Akdeniz'in o köpüğünden Afrodit'i yarattığı sulara bırakıyorum kendimi.

Medeniyet beşiği, yaşamın başladığı deniz.

Bunca umursamazlık ve bakımsızlığa rağmen peri masalı yaşatan deniz.

Ahhh kıymet bilmezlerin beşiği Anadolu, ah yavru vatan....

Gece geç saatlerde dönüyorum otele. Canlı müzik yapılan alanda biraz soluklanıp bir şeyler içip odama çekiliyorum.

Sabah bedenim kalkmak istemiyor yataktan, bir gece önceki yorgunluk halâ üzerinde demek ki. Oysa tüm gün boyunca gezerken pek iyiydim.

Muhammed Bey ile 09.30 da buluşup Kilitkale Köyüne benim tarlaları görmeye gidecektik. Gel gör beni gezmek neyledi diyemiyorum. Mesaj çekiyorum "hafif bir kırgınlık var üzerimde saati daha ileri alabilir miyiz?" diye."Geçmiş olsun" dileklerini iletiyor. Tabii diyor "Siz haber verirsiniz" tekrar yatağa gömülüyorum. Yatağın karşısındaki aynada kendimle göz göze geliyoruz. Hiç tanıdık değil bu kadın şişmiş göz kapakları, kızarmış yüzüyle bana bakıyor. Salamış Antik Kentinden dönerken girdiğim Hint Restoranında havalı adları nedeniyle söylediğim ama acıdan ve baharat yoğunluğundan yiyemediğim o yemek yüzünden bunlar.

‘Yat Nazan’ diyorum, bilmediğin her yemeğe atlarsan böyle olur diye kendi kendime söylenirken uyumuşum.

Tekrar gözümü açtığımda saat öğlene yaklaşıyor, hızla hazırlanıyorum, çıktığımda kapının önünde bekliyor aracım. Ben transfer işi yapsaydım kesin hep geciktirdim öyle kapıya indiğinde benimle burun buruna gelmezlerdi. 

Allah' tan şanslıyım Allah'tan herkes şanslı (transfer işi bende değil) bu sıcakta erirdi insanlar. Magosa yolu üzerinden Kilitkale Köyü’ne geçiyoruz.

Derviş bey ile tarlalar üzerine daha Türkiye'deyken konuşmuştum. Bizi sıcak bir karşılama ile içeri buyur ediyor. Çiftliğini, restoranını, tarlalarını gezdiriyor. Konuşkan, cana yakın bir insan. Kahvaltı etmeden çıktığımı söyleyince hemen hazırlatıyor. Çiftlikte neler yok ki. Benim gözdem tavus kuşlarından tutun da, tavşan, keçi, domuz, kaz, tavuk hepsi mevcut. Domuzları oteller satın alıyor diyor. Keçi kendi için. Kahvaltıda yediğin Hellim bu keçinin sütünden diyor gururla. Herşey doğal, salatalık, biber, domates dalından toplanıp geliyor önüme. Lezzet tartışmasız efsane. "Ben burada sonsuza kadar kalabilirim" diyorum içimden. 500 kişilik köyde 3 adet restoran var. Derviş Bey'in işletmesi 6 Parmak pazar geceleri canlı müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz bir mekan. Bazı hafta sonları Mersin ve Adana'dan gelen gruplar kapatıyor mekanı. Ben cumartesi gününe aldığım için uçak biletimi aklım kalıyor. Bir daha ki gelişime şimdiden rezervasyon yaptırıyorum.

Yani.... Kıbrıs turizm sektöründe açık ara önde gidiyor.

Ama tarım yok, o güzelim ovaları susuzluktan boş duruyor. Oysa yer altı suları çok fazla. Köylüler kuyu açarak bulmuşlar çözümü. Şehirlerde ise Türkiye'den gelen sular kullanılıyor. Tek hedef kazanç turizm ve casino olunca üretim hiç yapılmıyor. Hele bir çok sektörde büyük açık var Türkiye'den getiriliyor.

Diyorum ya çalışacaklar da zaman yok.

Mesai saatleri 09.30 - 12.00  13.00 -14.30 gibi bir zaman dilimi. Çok yoruluyorlar. Buna rağmen cumartesi günüde resmi çalışma saatleri içinde her devlet dairesi açık.

Derviş Bey bizi antik kentin dibindeki arsalara bakmaya götürüyor. Ülkenin her noktası açık hava müzesi mübarek!

Bir tepenin yamacındaki bu tarlalar Akdeniz'in akşam güneşi vuran sularını görüyor uzaktan. Arkadaşımın aldığı ve henüz su basmanda olan tarlasında o muhteşem akşam güneşini izliyorum. Cennet böyle bir yer olsa gerek diyorum.

Giderken bir kasa kendi bahçesinden topladığı meyveleri koyuyor yanıma Derviş bey. 2 çeşidi daha önce hiç görmediğim ve tatmadığım meyveler.

Adı Yavru Vatan da olsa Anadolu'nun merhametli, cömert yüzü var bu topraklarda.

Türkiye'ye göre daha iyi ekonomisi olan Yavru Vatan bu kez kollarını özlemle açıyor yatırımcıya.

Önümüzdeki yıl uluslararası uçuşlara açılacak Ercan Havalimanı Rus ve Ukraynalı akınına uğrayınca Türkler azınlık kalmasın diye hükümetinin izlediği politika gerçekten takdir edilesi.

Dedim ya benim ki bir aşk hikayesi.. Gezmeyi ve yazmayı seven bir gayrimenkul danışmanının Kıbrıs Güncesi.

  Bu yazı 3118 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 34 30 1 3 80 21 93 +59
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 34 9 11 14 49 47 41 +2
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
 03/05/2024 Beşiktaş vs Çaykur Rizespor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
HABER ARŞİVİ
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI