Güncelleme: 26-02-2020 23:31:00   26-02-2020 23:28:00

BİR SOYLU HÜZÜNDÜR SEGÂH

Bir segah peşrevi ile başladı dinleti. Onu segah ağır aksak semai (Doldur getir ey saki –i gül çehre piyale) ve segah ağır aksak (Bensiz ey gül gülşen-i alemde mey nûş eyleme) izledi.

TanburÎ Osman Bey ve Bimenşen’den sonra ItrÎ sahne aldı. Segah Yörük Semai makamındaki o ünlü bestesi (Tuti-i mucize guyem ne desem laf değil) ile gönülleri yine fethetti.

17. Yüzyılın gazel ve kaside ustası, kendisini ölüme dek götüren yergileriyle (hiciv) ünlü Nef’i’ ile Itri’nin bütünleşmesi olağanüstü bir yapıt çıkarmış ortaya. Koronun enfes yorumuyla da bir sanat anıtı yükseldi salonda. Kendimizi huzur içinde bulduk.

Müziğe uygun bir ortam vardı dün gece. Adını yüzlerce bestesiyle duyurmuş Dede Efendi’den almış bu salon. Bir vefa örneği. Hem Dede Efendi’ye hem de Klasik Türk Sanat Müziğine gösterilen bir vefa. Klasik Türk Sanat Müziği saz ve ses sanatçıları yerlerini aldıktan sonra koro şefi Engin Dümdüz çağrıldı sahneye.

Yılların sanatçısı Engin Dümdüz, her zamanki haliyle zarif, nazik ve beyefendi tavırlarıyla büyük beğeni topladı. Sahnede kendinden emin duruşu ile saz ve ses sanatçıları üzerindeki etkisi hemen belli ediyordu.

Segah şarkılarla sürdü dinletimiz. Eğitimli seslerin söylediği şarkılar, tüm dinleyenlerce beğenildi. Alkışlandı tüm şarkılar . Solistler Mehmet Emin Kabakçı, Harika Yıldız Esen, Canip Kaldan ve Özlem Azılıoğlu’nun seslendirdiği şarkılarla müziğin doruklarına çıktık. Etkilendik, büyülendik. Seslerinin tonu, yorumları, sözcüklere vurguları olağanüstüydü. Seslerinin rengi de birbirinden çok farklıydı ama çok uyumluydu.

Dinletinin ilk bölümü, birbirinden değerli besteciler Fehmi Togay, Yesari Asım Ersoy, Alaeddin Yavaşça, Vecdi Bingöl, Sadettin Kaynak’ın yine segah makamındaki şarkılarıyla sona erdi. İkinci bölümde ise Ali Büyükbüke ve Dilek Yıl adlı solistler sahne aldı. Kadife gibi yumuşak sesleriyle dinleyenlere güzel bir müzik ziyafeti çektiler.

Bu dinletide ilgimi çeken olay, klasik yapıtların azaltılmış olmasıydı. Günümüze yakın yapıtlara yer verilmiş olması, dinleyenlerin de şarkılara eşlik etmesine neden oldu. Dinleyiciler daha bir keyif aldı bu gece. Bu yaklaşımından ötürü şef Engin Dümdüz’ü kutlarım. Önerilere olumlu yaklaşması erdemli bir davranış. Sıra geldi saz ve ses sanatçılarının dinleticilerle iletişim kurmasına. Yüzleri gülerse, çok ciddi görünümlerini daha aza indirgerlerse izleyicilerin daha çok keyif alacaklarına inanıyorum.

Soylu bir hüzündür segah. Hüzünleneceğimizi düşünürken büyük bir mutlulukla ayrıldık salondan. Müziğin etkisi, sanatçıların yorumuyla keyiflendik, huzur bulduk, mutlu olduk. Müziğin terapi etkisini yaşadık birlikte. Belki de makamın özelliğidir bu duyguları bize yaşatan. Ruhumuz dinlendi, günlük yaşamın getirdiği hüzünden, elemden, kederden arındık. Mutlu biçimde evimizin yolunu tuttuk.

Teşekkürler şef Engin Dümdüz. Teşekkürler solistler ve koristler. Teşekkürler saz ve ses sanatçıları.

  Bu yazı 3275 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI