Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'taki iki bölgenin bağımsızlığını tanıyarak gerilimi en üst seviyeye çıkaran Rusya lideri Vladimir Putin'e karşı yaptırım dalgası başladı. Cephe hattında ise sıcak gelişmeler var.
23.47: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada "Biden, Ukrayna'ya savaşmak için Amerikan askeri göndermemekte kararlı." ifadelerini kullandı.
22.32: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ile Ukrayna’nın başkenti Kiev'de ortak basın toplantısı düzenledi. Zelenskiy, "Budapeşte memorandumunun çalışmadığı sır değil. Ukrayna’nın hiçbir güvenlik birliğinde olmadığını da açıkça biliyoruz. Partnerlerimiz yardımıyla kendimizi koruyoruz. Ama ölenler Ukraynalılar oluyor. Bundan dolayı Ukrayna olarak güvenlik garantisine şimdi artık ihtiyacımız var. Çünkü kendi insanlarımızı koruyabileceğimizi bilmek istiyoruz. Diğer partnerlerimizin de desteği çok önemli" ifadelerini kullandı. Ukrayna sınırında Rusya’nın 150 binden fazla askeri olduğuna dikkat çeken Zelenskiy, Ukrayna ‘ya güvenlik garantisi verecek ülkeler arasında Rusya'nın da olduğunu ifade etti.
22.58: Ukrayna parlamentosu, Zelenskiy'in OHAL önerisini kabul etti.
22.49: Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasına ve bölgeye asker göndermesine yanıt olarak hazırlanan yaptırım paketini onayladı.
22.40: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın açık bir politika ile tehdit kaynağı olduğunu belirterek, ‘’Moskova, güvenliğimiz için temel ilkelere meydan okuyor’’ dedi.
BIDEN YENİ YAPTIRIM KARARINI AÇIKLADI
22.06: ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım 2 projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
21. 31: Pentagon'dan üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin yüzde 80'inin Ukrayna'ya girmeye hazır olduğunu açıkladı.
21.13: ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Rusya Devlet Başkanı Putin, pazartesi günü 100 yıl öncesindeki imparatorluklar zamanına geri dönme niyetinin en açık göstergesini verdi” ifadelerini kullanarak, “ABD bunu kesin olarak reddetti. Yıl 2022, imparatorluklar, sömürgeler ve SSCB dönemine geri dönmüyoruz" dedi.
20.54: Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna yönetiminin Donbass Bölgesi’ne saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, “Batı, Kiev’i kışkırtmaya, cesaretlendirmeye ve silahlandırmaya devam ediyor” dedi.
20.00: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Batı'ya yalan söylemekle suçlayarak, "Bir hafta önce ‘A’ dediysen ve şimdi tersini yaptıysan, doğruyu söylemedin ya da yalan söyledin demektir” dedi.
19.29: Ukrayna Parlamentosu Rada'da dahil birçok devlet kurumunun internet sitelerine siber saldırılar yapıldığı açıklandı.
18.56: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna krizinin, daha da büyümesi halinde “dünyanın uzun yıllardır görmediği bir şiddet ve boyuta ulaşma” tehlikesi olduğu uyarısında bulundu.
"PUTİN DURMAYACAK"
18.21: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada 'Putin durmayacak gibi görünüyor. Rusya'yı durdurmalıyız. Ukrayna'nın iki bölgesi Rusya tarafından yasa dışı tanınmıştır. Büyük çaplı çatışmalar küresel güvenliği tehdit edecek' dedi. Kuleba şu ifadeleri kullandı: Rusya saldırgan eylemlerine gerekçe bulmak için elinden geleni yapıyor. Politik ve diplomatik uzlaşmaya güveniyoruz. Rus işgal güçlerinin Ukrayna bölgelerini bombalamasının arttığını görüyoruz. Donbas'taki güvenlik durumu yıllardır kötü durumda. Rusya'nın Karadeniz'de 48 gemisi var. Ukrayna sadece ulusal güvenliği değil, uluslararası hukukun temel ilkelerini de korumaktadır. Rusya'nın şu sloganını asla kabul etmeyeceğiz. Rusya Kırım olayının bittiğini düşünüyor bu doğru değil. Kırım Tatarlarının durumunu takip ediyoruz. Binlerce kişi Kırım'ı terk etmek zorunda kaldı. Rusya Ukraynalıların kimliğini yok etmeye çalışıyor. Tüm ülkelerden orantılı destek bekliyoruz.
Kuleba, “Milyonlarca insan için barış, Rusya'nın yok etmeye çalıştığı kurallara dayanıyor” ifadelerini kullanarak, Rusya’nın tüm dünyaya şantaj yaptığını açıkladı
AB TOPLANIYOR
18.18: AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek üzere yarın Brüksel'de bir araya gelecek.
17.52 : Ukrayna'da parlamento, hükümet ve dışişleri bakanlığının internet siteleri çöktü.
17.00 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, "Türkiye gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Sorunun daha karmaşık hale gelmesi, hele hele askeri bir çatışma kimseye yarar getirmez" dedi.
16.40 : Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, atacakları adımların Rusya'nın adımlarına bağlı olacağını söyledi. Rus yanlısı ayrılıkçıların atacağı adımları öngöremediklerini kaydeden Zelenskiy, Kuzey Akım 2 projesinin askıya alınması kararından geri adım atılmaması gerektiğini vurguladı.
16.05 : ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Moskova yönetimi tansiyonu artırmaya devam ederse, Rusya'nın Batı teknolojisinden mahrum bırakılacağını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yeni ABD yaptırımlarına sert yanıt verileceğini açıkladı.
15.35: Rusya Kiev Büyükelçiliği'ni tahliye etmeye başladı, görgü tanıkları binadaki Rus bayrağının indirildiğini aktarıyor.
15.05 : İngiltere Babakanı Boris Johnson, Ukrayna'ya kısa süre içerisinde daha fazla askeri destek sağlayacaklarını söyledi. Johnson ayrıca, Rus şirketlerinin dolar ve sterline ulaşmasını da durduracaklarını kaydetti.
14.45 : Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıkladı.
14.40 : Rus yanlısı ayrılıkçı lider yerel halk ve yetkililerin askerlik kaydı yaptırdığını açıkladı ve "Kazanacağız. 'Büyük Rusya'nın yardımıyla zafere ulaşacağız" diye konuştu.
14.10 : Bir AB diplomatı, AB Büyükelçileri'nin Rusya'ya uygulanacak yaptırımları kabul ettiği bilgisini paylaştı.
13.15 : Ukrayna'da 30 gün süreyle OHAL ilan edildi. Olağanüstü hal ilanı parlamento tarafından onaylanarak yürürlüğe girecek.
Ülkenin milli güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Oleksiy Danilov, olağanüstü halin 30 gün daha uzatılabileceğini açıkladı. Bu yeni durumda, başka tedbirlerin yanında, yol kontrollerinin artırılması ve belge kontrollerinin sıkılaştırılmasını öngörüyor.
Danilov bunu açarken, 'önleyici' adımlar ifadesini kullandı.
OHAL ilanı Donetsk ve Luhansk’ı kapsamayacak. Bu bölgeler için, olağanüstü hal 2014’ten bu yana yürürlükte.
13.00 : Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hamlesi, bazı çevreler tarafından Çin ve Tayvan arasında yaşanan gerginliğe benzetilmeye başlandı.
BBC'nin haberine göre Pekin, Tayvan'ın tekrar anakaranın bir parçası olacak ayrılıkçı bir eyalet olduğunu iddia ediyor ancak Tayvan kendini bağımsız bir ülke olarak görüyor.
Analistler Çin-Tayvan krizinin Ukrayna'da yaşananlardan çok farklı olduğunu vurgulasalar da, herkesin Batılı liberal demokrasilerin Rusya'ya nasıl tepki vereceğini yakından izlediği bir gerçek. Son yaşananlar, Çin ve Tayvan sosyal medyasında çok fazla tartışmaya yol açtı.
Rusya'nın hamlesinden cesaret alan bazı Çinli milliyetçiler, "Tayvan'ı geri alma zamanı" gibi şeyler yazıyorlar. Bir kısmı da şimdiye kadar ABD'nin gösterdiği tepkilerin “Tayvan'a savaş gerçekten geldiğinde müttefiklerine nasıl davranacaklarının bir örneği olduğunu” söylüyor.
Çin'in Global Times gazetesinin eski editörü Hu Xijin yazısında, insanları Pekin'in diplomasisini desteklemeye çağırdı. Ancak Hu sorunu Rusya'nın çatışmacı politikalarında değil, "NATO'nun doğuya doğru genişleme hamleleri" ve "ABD'nin saldırgan politikaları"nda görüyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne, Ukrayna krizi ile Tayvan arasında herhangi bir paralellik görüp görmediği sorulduğunda sözcü, "Tek bir Çin olduğunu ve Tayvan'ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulamak istiyorum" yanıtını verdi.
SİVİLLERE SİLAH İZNİ
12.40 : Ukrayna Parlamentosu, sivillerin silah taşımalarına izin veren yasa tasarısını onayladı. Ukraynalı siviller, Rus işgali korkusuyla haftalardır ordu mensuplarından silah eğitimi alıyordu.
12.35 : Çin, Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan ve Ukrayna'ya savunma amaçlı silah desteği vereceğini açıklayan ABD'yi 'gerilimi artırmak' ve 'panik yaratmakla' suçladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Eğer bir başkalarını suçlarken ateşe benzin döküyorsa bu sorumlu ve ahlaklı bir davranış olmaz" dedi.
Pekin yönetimi, Rusya'ya yaptırımlara da karşı çıkıyor.
Chunying, "Pekin, yaptırımların sorunların çözümünde hiçbir zaman etkili bir yol olmadı" ifadesini kullandı. Sözcü Chunying, tüm tarafları birbirlerinin güvenlik endişelerine karşı hassasiyet gösterme çağrısı yaptıklarını aktardı.
ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin yanında, Japonya ve Avustralya da Rusya'ya karşı yaptırım kararları açıkladı. Beyaz Saray, Ukrayna'ya sağlanacak silahların yalnızca savunma amaçlı olacağının altını çiziyor.
İlgili Haber Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Rusya'ya en güzel cevap NATO'ya üyelik
12.05 : İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya'da yapılmaması gerektiğini savundu.
BBC yayınında konuşan Truss, "Bu aşamada, Rusya'nın uluslararası alanda yaptıkları nedeniyle, finalin orada yapılmasını yanlış buluyorum" dedi.
Truss, İngiliz takımlarının finale kalması halinde, boykot edip etmeme kararının kendilerinde olacağını söyledi.
Bakan, "Ben oyuncu olsaydım, bunun parçası olmak istemezdim" dedi.
UEFA da Rusya'nın St Petersburg kentindeki Gazprom Arena için planlanan karşılaşmanın başka bir şehre alınmasını değerlendiriyor.
RUSYA'DAKİ MİLYONLARCA UKRAYNALIYA ÇAĞRI
11.30 : Ukrayna, Rusya'da bulunan vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dışişleri, vatandaşların Rusya'yı ziyaret etmemesi ve bu ülkede bulunan vatandaşların da hızla bu ülkenin sınırlarından çıkması tavsiye edilmektedir" denildi.
Yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 'saldırgan tutumunun yoğunlaşmasının' elçilik hizmetlerinin sunulamayabileceği anlamına geldiği de vurgulandı.
Bu çağrının Rusya'da yaşayan milyonlarca Ukraynalıyı etkileyebileceği değerlendiriliyor.
10.59 : Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 18-60 yaş arasındaki yedekleri maksimum 1 yıl sürecek hizmet için göreve çağırdı.
10.20 : Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelere yönelik ilerleyişi sonrası Vladimir Putin ile Joe Biden arasında planlanan zirvenin gerçekleşmeyeceğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Perşembe günü için planlanan görüşmeyi iptal etti.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, planlan zirvenin iptaline ilişkin olarak, "Hiçbir zaman tam olarak diplomasi kapısını kapatmayacaklarını ama mevcut durumda bir görüşmenin kesinlikle gerçekleşmeyeceğini" söyledi.
Psaki, görüşme masasına dönme şartı olarak da gerilimin düşürülmesini işaret etti.
Jen Psaki, gerilimin düşürülmesini nasıl tanımlıyorsunuz sorusuna da "Bunun anlamı birliklerin yer değiştirmesi. Bunun anlamı, günlük olarak gerçekleştiğini gördüğümüz (askeri) adımlardan geri dönülmesi" dedi.
ABD'nin istihbarat verilerine göre, Ukrayna sınırındaki bölgelere, 150 bin kadar Rus askeri konuşlandırılmış durumda.
PAYLAŞIM 137 BİN BEĞENİ ALDI
10.10 : Ukrayna toprağı Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan Rusya lideri Vladimir Putin'in, yaklaşık bir saat süren basın toplantısında tarihi kendi penceresinden yeniden yazması tüm dünyayı sarstı.
Ukrayna'nın Lenin tarafından yaratıldığını ve tarihsel olarak Rus toprağı olduğunu savunan Putin, konuşmasının bir kısmında görünür şekilde öfkeliydi, "Ukrayna'yı Vladimir İlyich Lenin olarak adlandırabiliriz" dedi.
Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığını da ileri süren Putin'e yanıt sosyal medyadan verildi. Ukraynalılar Kiev ve Moskova'nın 1000 yıl önceki hallerini gösteren fotoğrafları paylaşmaya başladı.
ABD'nin Kiev Büyükelçiliği de söz konusu görseli resmi Twitter hesabından paylaştı. Yalnızca 90 bin takipçisi bulunan resmi hesabın paylaştığı fotoğraf, 137 bin beğeni aldı.
Çarlık Rusyasının bir parçası olan Ukrayna toprakları, 1917'de Bolşevik Devrimi sonrası Ukrayna Halk Cumhuriyeti; bir yıl sonra da Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olarak özerklik kazanmıştı.
Rus lider Vladimir Putin, televizyonların canlı yayınla verdiği konuşmasında ayrıca 2014 yılında Rusya yanlısı liderin devrildiği Ukrayna'daki protestoları bir darbe olarak tanımladı.
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte ülkesinin 'soyulduğunu' iddia eden Putin, kukla bir hükümet tarafından yönetildiğini vurguladığı Ukrayna'yı 'Amerikan kolonisi' olmakla suçladı.
İlgili Haber New York Times haritayı yayınladı! Üç tarihe dikkat
10.00 : Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, televizyonların canlı yayınladığı basın toplantısında Rusya'nın farklı rotalardan ülkesine saldırma ihtimali bulunduğunu söyledi. Büyükelçi Bodnar, "Rusya işgalci ordularını gönderiyor" dedi.
Ukraynalı diplomat, Kiev yönetiminin krizin çözülmesi için diplomasiye bağlılığını teyit etti, ancak diplomasinin işe yaramadığı görülürse en etkili yolun yaptırımlar olduğunu vurguladı.
Almanya'nın Kuzey Akım 2'yi rafa kaldırmasını ve diğer Batılı ülkelerin duyurduğu yaptırımları memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Büyükelçi Bodnar, diğer ülkelere de yaptırım çağrısında bulundu.
Ukraynalı diplomata göre, Rus saldırganlığına verilecek en güzel cevap Ukrayna'nın NATO üyeliğine kabulü olur.
09.15 : Hem Avustralya hem de Yeni Zelanda dışişleri bakanları, Çarşamba günü Rusya'nın büyükelçilerini çağırarak Putin'in eylemlerine karşı olduklarını ifade etti.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, hükümetinin henüz Rusya'nın büyükelçisini sınır dışı etme adımını atmadığını ancak bu seçeneği de diğer ülkelerin liderleriyle tartıştığını söyledi.
Bir büyükelçiyi sınır dışı etmek, en ciddi dış diplomasi önlemlerinden biri olarak kabul ediliyor.
09.05 : Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna krizinde diplomatik çözüm arayışına hazır olduklarını söyledi. Putin ayrıca, Rusya'nın güvenlik ve çıkarlarının müzakere edilemez olduğunu vurguladı.
Rusya'nın bir milli günü nedeniyle yaptığı yayınlanan konuşmasında Putin, 'samimi diyaloga' her zaman açık olduğunu da ekledi.
Rus lider, aynı konuşmada, Rus askeri kuvvetlerinin savaşa hazır konumda olmasını da överek, ülkenin ulusal çıkarlarını korumak için öne atılacaklarından hiç şüphesi olmadığını kaydetti.
08.20 : Büyük bir yaptırım fırtınasıyla karşılaşan Rusya'yı hedef alan Avustralya, Moskova'ya ek yaptırımları ilan etti. Rusya Güvenlik Konseyi üyesi sekiz isme seyahat yasağı getiren ilk yaptırım paketinde ayrıca ekonomik maddeler de var.
Başbakan Scott Morrison, Rusya lideri Vladimir Putin'in yüksek ihtimalle Ukrayna'nın tamamını işgal etmek için 24 saat içinde harekete geçeceğini söyledi.
Morrison ayrıca, Ukrayna'dan ülkesine gelmek isteyen kişilerin vize başvurularına öncelik verilmesi konusunda göçmenlik dairesine talimat verdi. Şu anda öğrenci vizeleri, aile vizeleri ve diğer vize türleri de dahil olmak üzere yaklaşık 430 başvuru var.
Yaklaşık 38 bin Ukrayna kökenli insan Avustralya'da yaşarken; Başbakan Morrison 1400 civarında Avustralya vatandaşının da şu anda Ukrayna'da olduğunu belirtti.
08.15 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ta hareket eden tankların fotoğraflarını gece yarısı 00.52'de dünyaya geçti.
Sekiz yıldır Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgenin bağımsızlığını tanıyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ayrıca Donetsk ve Lugansk'a asker göndereceğini duyurmuştu.
HER CEPHEDE YENİ YIĞINAK
08.00 : Uydu fotoğrafları, kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanıyan Rus lider Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı için son hazırlıkları yaptığını gösteriyor.
Fotoğraflar, Belarus'a 'tatbikat' için gönderdiği 30 bin askerini geri çekmeyen Putin'in Ukrayna'nın kuzey sınırına yeni yığınak yaptığını kanıtladı. ABD merkezli teknoloji firması Maxar, Ukrayna sınırına 100'ü aşkın zırhlı aracın sevk edildiğini ve Rus askerlerin çadırlarda barındığını bildiriyor.
Ukrayna sınırında dikkat çeken bir başka detay, yeni bir sahra hastanesinin kurulmuş olması. Başka sınır noktalarında da kurulan hastaneler, işgale hazırlık olarak değerlendiriliyor.
Rus ordusu ayrıca Ukrayna-Belarus sınırına ağır silahları da taşıdı. Ukrayna topraklarına yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Krasnyy Oktyabr'a yapılan yığınak yine fotoğraflarda görüldü.
07.55 : Rusya'ya yaptırım açıklayan ülkeler arasına Japonya da katıldı. Kameralar karşısına geçen Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığına yaptırımlarla yanıt verdiklerini vurguladı.
Ülkesindeki Rus tahvillerinin ihracını yasaklayacağını duyuran Başbakan Fumio Kişida, bazı Ruslara yönelik vize yasağı ve varlık dondurmaları da uygulanacağını söyledi.
Kişida, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusuna asker gönderme kararının Ukrayna'nın egemenliğini ihlali anlamına geldiğini kaydetti. Tokyo, gerilimin artması halinde ek önlemler uygulamaya hazır.
07.45 : Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Lugansk'a göndereceği askerlerin 'barış gücü' olarak tanımlanamayacağını söyledi. Guterres, "Rusya'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin sözde bağımsızlığını tanıma kararı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir" ifadesini kullandı.
07.40 : Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Doğu Avrupa'ya yüzlerce asker daha göndereceğini ve Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.
07.35 : ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la yarın yapacağı görüşmeyi iptal etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı Washington'da ağırlayan Blinken, ortak basın toplantısında Lavrov'a bir mektup göndererek toplantıya katılmama kararını ilettiğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı, "İşgal gerçekleştiğine göre artık görüşmenin bir anlamı kalmadı'' dedi.
RUSYA KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAHLİYE EDİYOR
07.25 : Avrupa'nın birçok ülkesinde Ukrayna'ya destek gösterileri düzenlendi. Almanya'dan Çekya ve Fransa'ya birçok ülkede yaşayan Ukraynalılar sokaklara inip Rus lider Putin'i protesto etti.
Putin'in durdurulmasını isteyen göstericiler, 'Ukrayna'dan elini çek', 'Putin savaştır', 'Moskova evine dön', 'Savaşı durdur' ve 'Putin'e hayır de' gibi pankartlar taşıdı.
Almanya'nın başkenti Berlin'deki Rusya Büyükelçiliği'ne yürüyen kalabalığın ellerinde pankartların yanı sıra Ukrayna bayrakları da vardı.
Ukrayna'da ise birçok şehirde gösteriler vardı. Başkent Kiev'deki Rus Büyükelçiliği'nin önünde toplananların açtıkları pankartlardan biri manidardı: 'İmparatorluklar ölmeli!'
Rusya, akşam saatlerinde Kiev Büyükelçiliği'ndeki personelinin tahliye edileceğini açıkladı. Moskova, diplomatlarının çok sayıda tehdit aldığını savunuyor.
BIDEN DÜNYAYA İLAN ETTİ
07.10 : ABD Başkanı Joe Biden beklenen konuşmasını Salı akşam saatlerinde gerçekleştirdi, kameralar önünde Rusya'yı vuracak yaptırımları dünyaya ilan etti.
Washington'ın yaptırım paketindeki en önemli madde, Rusya'nın Batılı ülkelerden borç almasını engellemek oldu. Moskova artık Batı'dan para elde edemeyecek, ABD ya da Avrupa piyasalarında işlem yapamayacak.
Rus mevkidaşı Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek için bahaneler ürettiğini kaydeden Joe Biden, Rusya'nın iki büyük mali kurumu VEB bankası ve ordu bankasına yaptırım uygulanacağını açıkladı.
ABD lideri, Rusya'nın seçkin isimleri ve onların aile fertlerinin de birkaç gün içinde hedef alınacağını söyledi.
Gerginliğin tırmanması halinde yaptırımları artıracaklarını belirten Biden, Rusya'nın komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı. ABD Başkanı, Doğu Avrupa ülkelerine daha fazla ABD askeri gönderilmesine onay verdiğini de ekledi.
07.00 : Rusya-Ukrayna gerilimindeki tüm gelişmeleri anbean canlı blogla aktarıyoruz.
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Takım | O | G | M | B | A | Y | P | AV |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|
| Tarih | Ev Sahibi | Sonuç | Konuk Takım |
|---|