Telli turna ve kadife ördek artık üremiyor

Avrupa’daki 596 kuş türünden 313’ünün Türkiye’de yaşam alanı bulduğu tespit edildi. Ama türkülere bile konu olan telli turnalarla kadife ördeklere artık rastlanmadığı bildirildi.
 Tarih: 07-12-2020 08:41:57   Güncelleme: 07-12-2020 08:59:57
Telli turna ve kadife ördek artık üremiyor

Ekolojik dengenin devamı ve yerküredeki canlıların besin zincirinin korunması için çok önemli olan kuşlar, hızlı ve plansız şehirleşme, yaşam alanlarının daralması ve avcılık gibi pek çok tehlikeyle karşı karşıya. Orman ve ağaç  dokusunun koruyucusu kuşlar, tarım alanlarına giren böceklerin doğal düşmanı da olduğu için insanoğlunun en büyük doğal yardımcılarından. 6 kıtadan 48 ülkede yaşayan 120 bin gönüllü ve bilim insanı
11 milyon kilimotrekaralik alanı 10 yılda araştırarak İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası’nı tamamladı.

Türkiye’nin farkı

Ülkemizde WWF Türkiye katkılarıyla hazırlanan Türkiye Üreyen Kuş Atlası’nın Koordinatörü Kerem Ali Boyla, “Avrupa ülkelerinde, tarım ve ormancılık uygulamalarındaki değişiklikler nedeniyle bazı türlerin popülasyonları azaldı. Bu türler arasında bulunan üveyik, tarlakuşu, kızıl sırtlı örümcekkuşu ve kirazkuşu ülkemizde ise hâlâ bol ve yaygın şekilde ürüyor. Bunu korunan yaşam alanlarına borçluyuz” dedi.

TELLİ TURNA

En fazla kayıp Akdeniz’de

İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası koordinatörlerinden Katalan Ornitoloji Enstitüsü uzmanı Sergi Herrando, “Avrupa’nın kuzeyinde üreyen tür sayısı arttı ama güneyde azaldı. Avrupa’da üreyen türlerin en fazla kaybı Akdeniz bölgesindeki tarım arazileri ve çayırlarda oldu. İklim değişikliği ve arazi kullanımındaki değişiklikler düşüş sağladı. Uluslararası sözleşmelerle korunan ak kuyruklu kartalın Avrupa’daki yayılış alanı ise arttı” dedi.

Kazananlar kaybedenler

İkinci Avrupa Üreyen Kuş Atlası’nda 596 kuş türü kaydedildi. Bu türlerden 313’ünün Türkiye’de yaşam alanı bulduğu belirtildi. Avrupa Kuş Sayım Komitesi (EBCC) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan çalışmada ne yazık ki Göksu Deltası’nda üreyen yaz ördeği, Doğu Anadolu’da dört sulak alanda üreyen telli turna ve Doğu Anadolu’nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeğe rastlanılmadı. Avrupa’da üreyen kuşların yüzde 35’inin üreme alanı artarken yüzde 25’inin üreme alanı daraldı. Üreme alanı artan “Kazanan Kuşlar”ın uluslararası anlaşmalarla korundukları öğrenildi. Üreme alanı daralan “Kaybeden Kuşlar” ise yaşam alanları azalan kuşlar.

Etiketler gazetehaberi
  Kaynak: www.milliyet.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YAŞAM Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
HABER ARŞİVİ
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI