Türkiye 'dur' demek zorunda! Bir yıl yetmeliydi, 29 Temmuz'da...

BM Gıda İsrafı Raporu'na göre Türkiye'de her yıl 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Rapora göre, Türkiye dünya genelinde en fazla gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında. Peki, kişi başına 93 kilograma denk gelen bu israfın sebeplerini, gelecek yıllarda ekonomiye ve insanlığa zararlarını, çöpe giden yiyeceklerin bütçesiyle daha farklı ve yararlı neler yapılabileceğini ne kadar biliyoruz? İşte cevabı...
 Tarih: 23-09-2021 16:35:14   Güncelleme: 23-09-2021 17:05:14
Türkiye 'dur' demek zorunda! Bir yıl yetmeliydi, 29 Temmuz'da...

Can Şişman - Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre, Türkiye dünya genelinde en fazla gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre, dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu da küresel çapta perakende satış noktaları, ev ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor. İsraf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık gelirken, uzmanlar her bir kamyonun uzunluğunun dünyanın çevresinin yedi katı olduğunu belirterek yapılan israfın ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

2019 yılında 690 milyon kişinin açlıktan etkilendiğini göz önünde bulundurarak dünya genelinde yapılan israfın büyüklüğünü, çöpe giden yiyeceklerin bütçesiyle dünyaya daha faydalı neler yapılabileceğini ve israfın çevreye etkilerini, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü ve Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı'ya sorduk.

'YILLIK 2 MİLYARDAN FAZLA EKMEK İSRAF EDİLİYOR'

2021 BM Gıda İsrafı Endeksi raporuna göre Türkiye en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Çocuklara, küçüklükten itibaren 'ziyan olmasın' diye tabakların zorla bitirildiği bir ülkede böylesine büyük bir israfın yapılmasını nasıl yorumluyorsunuz? Sizce Türkiye'yi bu denli bir 'israf ülkesi' haline getiren unsurlar neler?

Yaşar Üzümcü: 2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Bu verilere göre ülkemiz Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika'nın ardından üçüncü sıradayız. Gıda israfı, gelişmekte olan ülkelerde daha çok hasat ve işleme aşamalarında olurken, kalkınmış ülkelerde çoğunlukla tüketim aşamasında meydana geliyor. Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, emek ve sermaye gibi kaynakların büyük oranda boşa gitmesine neden olarak küresel ısınma ile iklim değişikliğine de etki ediyor.

Ticaret Bakanlığı’nın Aralık 2018’de yayımladığı Türkiye İsraf Raporu verilerine göre ülkemizde yaklaşık olarak günlük 6 milyon, yıllık ise 2 milyar adetten fazla ekmek israf edilmiş. Ülkemizde bu denli büyük oranlarda gıdanın israf edilmesinin başlıca nedenleri tüketicilerin yeterince bilinçli olmamaları ve yöneticilerin etkili önlem almamaları. Ürün çeşitliliğinin ve global ticaretin artması, satış ve pazarlamada uygulanan algı yönetimi ve tanıtım ve reklamlar tüketiciyi ihtiyaç fazlası alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Pandemi sürecinin de buna katkısı oldu.

'BİZDE İSRAF OLMAZ' DİYORLAR AMA...

Olcay Silahlı: Maalesef Türkiye’de kişi başına düşen yıllık gıda atığı miktarı 93 kilogram ve dünyada bu alanda ilk sıralarda gelen ülkelerden biriyiz. Gıdanın nimet sayıldığı bir kültürde bu kadar israfın oluşması hem şaşırtıcı hem de üzücü. Görüştüğümüz firmaların ve tüketicilerin israf konusunda ilk tepkisi "Bizde israf olmaz!" şeklinde oluyor. Ancak detaya indiğimizde, rakamlara baktığımızda ciddi bir israfla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla israf bilinçli bir şekilde değil, farkında olmamaktan, takip edememekten kaynaklanıyor.

Gıda israfıyla mücadelenin ilk kuralı her zaman gıda atığı daha oluşmadan engellemek ya da atığı kaynağında azaltmak. Kurumlar seviyesinde bunu yapabilmenin tek yolu dijital bir altyapı kurarak kararları gerçek zamanlı ve doğru veri üzerinden alabilmek. Ölçemediğinizi geliştiremezsiniz, bu nedenle maksimum çevresel, sosyal ve finansal kazancı elde etmek için optimum bir ölçüm ve takip mekanizması kurmalı. Bu mekanizmanın sağladığı veriyi kullanarak bir sonraki adımın kararını almalısınız. Öte yandan gıda israfının yarıdan fazlası evlerde oluşuyor. Bireysel seviyede, planlı alışveriş yapmak çok önemli. İhtiyaç kadar almak, tüketilecek kadar pişirmek, buzdolabında kalan gıdaları değerlendirebileceğiniz yemek tarifleri bulmak israfı ciddi ölçüde azaltacaktır.

'850 MİLYON KİŞİNİN AÇLIK SORUNU ÇÖZÜLÜR'

Son açıklanan rapora göre dünyada 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Sizce bu yiyecek miktarıyla dünyadaki açlığın sonu getirilebilir mi? İsraf edilen bu yiyeceklerin bütçesiyle tahmini olarak neler yapılabilir?

Yaşar Üzümcü: Her yıl çeşitli nedenlerle israf edilen ve çöp olan bu büyük miktardaki gıda doğru değerlendirilebilse dünya üzerindeki yaklaşık 850 milyon açlık çeken insanı doyurmak mümkün olur. Dünya geneline baktığımızda üretilen toplam gıdanın yaklaşık 1/3 ile 1/4 ü israf olup çöpe gidiyor. Bunun maliyeti ise yaklaşık 400 milyar doları buluyor. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak oldukça zorlaştı. Adil bir gıda dağılımı, gıdaya erişim hakkının olabilmesi ve israfın önlenmesi için tarımsal ürün planlaması yapılmalı, üreticinin doğru yöntemlerle desteklenip üretim süreçlerinde tutulması sağlanmalı. Ayrıca dünya genelinde yeterli gıdaya erişimin sağlanamamasının bir nedeni de adil olmayan gelir dağılımı.

'ÜRETİMİ ARTIRMAYIN, ÜRETİLENİ DAHA DOĞRU ŞEKİLDE KULLANIN'

Olcay Silahlı: Dünyada insan tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık olarak 3’te 1’i israf ediliyor. Diğer taraftan dünya nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 750-800 milyon civarında insan açlıkla mücadele ediyor, nüfusun yüzde 30’u ise aşırı kilolu. Resmi tersten okuyacak olursanız bugünkü gıda üretiminin 3’te 2’si ile dünya nüfusunun yüzde 90’ı doyuyor. Dolayısıyla israf olan gıdanın sadece belli bir kısmının kurtarılması ve gıda dağıtımının doğru şekilde yapılabilmesi ile üretimi artırmadan açlık sorununu çözmek mümkün. Endüstri Devrimi’nden beri insanlık nasıl daha fazla ve verimli şekilde üretebileceğine odaklanmış durumda, ancak dünyanın sürdürülebilirliği adına artık üretimi artırmanın değil, üretileni daha doğru şekilde kullanmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. İşin ekonomik boyutunda ise yıllık gıda israfının değeri yaklaşık 1 trilyon dolara denk geliyor. Bu tutarın ne kadar büyük olduğunu anlamak için Türkiye’nin yıllık gayri safi milli hasılasının bu rakamın altında olduğunu paylaşmak sanırım yeterli olur.

'KORKUNÇ SONUÇLARA ŞİMDİDEN TANIKLIK EDİYORUZ'

İsraf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geldiği söyleniyor. Kamyonların bu uzunluğu da dünyanın yedi katı büyüklüğünde olduğu vurgulanıyor. Sizce bu denli büyük bir israfın dünyadan ve bizden götürüleri ne olacak? İklim krizi de hazır gündemdeyken böyle bir israf büyük bir çevre felaketine dönüşebilir mi?

Yaşar Üzümcü: Böyle büyük miktarda gıdanın çöp olması birçok kaynağın da boşa gitmesine neden oluyor. Çöpe giden gıda ile birlikte su, enerji, toprak, emek ve sermaye gibi değerlerimiz yok oluyor. Çöpe dönüşen gıda çevre sağlığını olumsuz etkilediği gibi çürümeyle birlikte sera gazı salınımına neden olarak iklim değişikliğine de etki ediyor.

'GIDA İSRAFINI ÖNLERKEN KARBON SALINIMINI AZALTMAK DA MÜMKÜN'

Olcay Silahlı: Doğal afetler, iklim krizini tüm ülkelerin ana gündem maddelerinden biri haline getirdi. İklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, dünyanın en temel sorunlarından biri. İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz. Artık dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve birtakım kritik kararları hızlıca alıp aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz. Gıda israfı da iklim krizini tetikleyen önemli faktörlerden bir tanesi. Gıda israfı kaynaklı karbon emisyonu, toplam emisyonun yüzde 8’ini oluşturuyor. Buna ek olarak dünyadaki su kullanımının büyük bir kısmı gıda üretimi için kullanılıyor, israf ettiğimiz her gıda ile birlikte suyu da israf etmiş oluyoruz. Dolayısıyla, üretilen gıdanın israfı engellemek sürdürülebilirlik açısından da önem taşıyor. İsrafın yüzde 60’ı engellenebilir durumda. Uçtan uca bütüncül çözümler ile gıda israfını önlerken karbon salımını ve su israfını da azaltmak mümkün.

'DÜNYA LİMİT AŞIM GÜNÜ'NÜ 29 TEMMUZ'DA YAŞADIK'

'İnsan üreten ve tüketen bir varlıktır' denilse de şu an sadece tüketiyor gibi görünüyoruz. Sizce bu tüketimin bir zirve noktası olacak mı? Ne olursa bu tüketim çılgınlığı biter? İnsanları böylesine tüketmeye iten psikolojik ve sosyolojik etkiler arasında neler olabilir?

Yaşar Üzümcü: Sorunun kaynağında, üretim süreçlerinin ve mevcut kaynakların neo-liberal politikalar ile yönetilmesi ve buna paralel toplumun aşırı tüketime yönlendirilmesi yatıyor. Dünya üzerinde açlık çeken insandan daha fazla obez kişilerin bulunduğu gerçeği bizleri bir kez daha düşündürmeli. Üretilen gıdalar tüm insanları doyurmaya yetecek miktardayken, dağılımın adil olmaması sonucu açlık ve aşırı tüketim sonucu obezite problemleri görülüyor.

'PANDEMİ SONRASI 'ÖÇ ALIŞVERİŞİ' PATLAMASI YAŞANACAK'

Olcay Silahlı: Özellikle pandemi ve yasaklarla birlikte tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da değişti. Tüketici, yasakların etkisiyle tüketimi bir kaçış, psikolojik bir rahatlama olarak görmeye başladı. Pandemi sonrası dönemde 'öç alışverişi' patlaması yaşanacağından bahsediliyor. Yaşadığımız bunalımlı dönemlerde kendimizi tüketime vererek rahatlamaya çalışıyoruz. Ancak gıda israfında her şey satın almayla başlıyor. Doğru ve planlı bir satın alım yapamadığımız noktada israfa davetiye çıkartmış oluyoruz. Aynı şekilde diğer doğal kaynakları tüketmede de olması gerekenden çok da hızlı ilerliyoruz. 2021’de Dünya Limit Aşım Günü’nü 29 Temmuz’da yaşadık. Bu, tüm yıl boyunca kullanmamız gereken kaynakları 29 Temmuz itibarıyla tükettiğimiz anlamına geliyor. Bir başka deyişle, insanlık olarak 1.7 tane dünya varmış gibi tüketiyoruz. Ancak sadece 1 tane dünya var ve bu aşırı tüketimin sonuçlarını iklim krizi olarak şiddetli bir şekilde yaşamaya başladık. Bu tüketim çılgınlığı, tüketecek bir şey kalmayacağı için zorunlu olarak bitmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

'2030 YILINA KADAR YARIYA İNDİRMELİYİZ'

Her yıl israf konusunda kamu spotları oluşturuluyor. Genel olarak bireylerin bu israfa etkisi olsa da büyük bir kısmının oteller, şirket ve restoranlar oluşturuyor diyebiliriz. Bu gibi büyük israfların önüne geçmek için devletler şirket, restoran ve otellere ne gibi yaptırımlarda bulunmalı? Bireyler israftan kaçınmak için neler yapmalılar?

Yaşar Üzümcü: Gıda üretim aşamasında tüm tedarik zincirinin altyapısı iyileştirilmeli ve verimliliği artırılmalı. Tüketicinin bilinçlendirilmesi de önemli adımlardan biri. Bu amaçla ilkokul ve ortaokul seviyesinde öğrencilere, tüketim alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik eğitimler düzenlenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra sebze, meyve gibi kilogram usulü satılan gıdalar, ihtiyaçtan fazla miktarda alınması ve nasıl koruyacağının bilinmemesi sonucu çöpe atılıyor. Bunun önüne geçebilmek için; öncelikle alışveriş listesi yapma alışkanlığı kazanılmalı, gıdaların muhafaza şartları bilinmeli, tüketilecek miktardan fazla yemek pişirilmemeli, tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) ve son tüketim tarihi (SKT) arasındaki farkı bilinmeli. Tavsiye edilen tüketim tarihi gıdanın kalitesi ile ilgilidir ve o tarihe kadar uygun koşullarda saklandığında gıdanın tüm özelliğini koruyacağı anlamına gelir. Son tüketim tarihi ise gıda güvenliği ile ilgilidir ve o tarihten sonra tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olacağı anlamını taşır. Otel, restoran, kantin ve yemekhaneler gibi toplu tüketimin yapıldığı yerlerde kişinin gereksinimi kadar gıdanın alınması ve tüketilmesi konusunda bilgilendirici uyarılar yapılması şart.

Olcay Silahlı: Bu mücadelede firmalara ve bireylere çok önemli sorumluluklar düşüyor. Her firma, yaptıkları iş ne olursa olsun, artık doğaya etkilerini gözetmek ve minimize etmek zorunda. Bireyler olarak da israfla ilgili farkındalığımızı artırmalı, israfı önlemek için yapmamız gerekenleri ivedilikle öğrenmeli ve uygulamalıyız. Aksi takdirde etkilerini sert bir şekilde yaşamaya başladığımız iklim krizi geri dönülemez bir hal alacak. 2030 yılına kadar karbon salınımını yarıya indirmemiz gerekiyor, bunu ancak kolektif bir şekilde yapabiliriz.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER EKONOMİ Haberleri
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 29 1 3 77 21 90 +56
2 Fenerbahçe 33 27 1 5 87 30 86 +57
3 Trabzonspor 33 17 12 4 56 43 55 +13
4 Beşiktaş 33 15 12 6 44 38 51 +6
5 Başakşehir FK 33 14 12 7 44 38 49 +6
6 Çaykur Rizespor 33 14 13 6 43 49 48 -6
7 Kasımpaşa 33 13 13 7 55 59 46 -4
8 Antalyaspor 33 11 10 12 38 38 45 0
9 Alanyaspor 33 11 10 12 43 46 45 -3
10 Sivasspor 33 11 10 12 40 45 45 -5
11 Adana Demirspor 33 9 10 14 49 44 41 +5
12 Samsunspor 33 10 14 9 37 43 39 -6
13 MKE Ankaragücü 33 8 12 13 40 43 37 -3
14 Kayserispor 33 10 13 10 37 47 37 -10
15 Konyaspor 33 8 13 12 34 47 36 -13
16 Gaziantep FK 33 9 17 7 37 50 34 -13
17 Fatih Karagümrük 33 8 16 9 37 42 33 -5
18 Hatayspor 33 7 14 12 37 46 33 -9
19 Pendikspor 33 7 17 9 37 68 30 -31
20 İstanbulspor 33 4 22 7 26 61 16 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 31 22 6 3 70 27 69 +43
2 Göztepe 31 19 6 6 54 19 63 +35
3 Çorum FK 31 16 8 7 52 31 55 +21
4 Sakaryaspor 31 15 7 9 45 31 54 +14
5 Bodrumspor 31 14 7 10 39 21 52 +18
6 Kocaelispor 31 15 9 7 45 35 52 +10
7 Bandırmaspor 31 12 8 11 46 27 47 +19
8 Gençlerbirliği 31 12 8 11 37 30 47 +7
9 Boluspor 31 13 10 8 28 32 47 -4
10 Erzurumspor FK 31 11 9 11 28 27 41 +1
11 Ümraniyespor 31 10 14 7 34 42 37 -8
12 Manisa FK 31 8 11 12 38 37 36 +1
13 Keçiörengücü 31 9 13 9 28 38 36 -10
14 Şanlıurfaspor 31 8 13 10 28 33 34 -5
15 Tuzlaspor 31 8 14 9 32 46 33 -14
16 Adanaspor 31 9 17 5 24 44 32 -20
17 Altay 31 5 23 3 14 70 15 -56
18 Giresunspor 31 2 25 4 13 65 7 -52
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 34 24 5 5 76 29 77 +47
2 Van Spor FK 34 23 5 6 57 33 75 +24
3 Bucaspor 1928 34 20 5 9 51 24 69 +27
4 1461 Trabzon FK 34 19 6 9 64 35 66 +29
5 Yeni Mersin İdman Yurdu 34 16 8 10 47 29 58 +18
6 Ankaraspor 34 15 8 11 42 32 56 +10
7 Karacabey Belediye Spor 34 13 10 11 40 32 50 +8
8 Ankara Demirspor 34 14 15 5 37 38 47 -1
9 Beyoğlu Yeniçarşıspor 34 13 14 7 42 36 46 +6
10 Kırklarelispor 35 11 13 11 32 38 44 -6
11 Diyarbekir Spor 34 11 14 9 36 37 42 -1
12 Altınordu 34 10 13 11 40 34 41 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 34 10 13 11 24 34 41 -10
14 Serik Belediyespor 34 10 14 10 29 37 40 -8
15 Nazilli Belediyespor 35 11 16 8 38 57 38 -19
16 Zonguldak Kömürspor 34 9 17 8 35 54 32 -19
17 Kırşehir Futbol SK 34 5 21 8 32 68 23 -36
18 Bursaspor 34 5 21 8 24 62 20 -38
19 Adıyaman FK 34 3 24 7 24 61 16 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 27 21 2 4 63 16 67 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 27 18 0 9 54 15 63 +39
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 27 14 6 7 39 25 49 +14
4 İnegöl Kafkas GK 27 13 6 8 35 26 47 +9
5 52 Orduspor FK 27 13 7 7 39 28 46 +11
6 Edirnespor 27 13 9 5 45 27 44 +18
7 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
8 Mardin 1969 Spor 27 11 11 5 36 32 38 +4
9 Artvin Hopaspor 27 9 11 7 33 28 34 +5
10 Karabük İdmanyurdu Spor 27 10 13 4 26 43 34 -17
11 Talasgücü Belediyespor 27 9 14 4 30 42 31 -12
12 Kırıkkalegücü FK 27 8 14 5 28 36 29 -8
13 Gümüşhanespor 27 4 13 10 23 45 22 -22
14 Malatya Arguvanspor 27 3 20 4 18 53 13 -35
15 Tarsus İdman Yurdu 27 2 22 3 19 82 9 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2024 Adana Demirspor vs Galatasaray
 27/04/2024 Kasımpaşa vs Samsunspor
 27/04/2024 Sivasspor vs Konyaspor
 27/04/2024 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 27/04/2024 Hatayspor vs Başakşehir FK
 28/04/2024 Alanyaspor vs İstanbulspor
 28/04/2024 Pendikspor vs Kayserispor
 28/04/2024 Çaykur Rizespor vs MKE Ankaragücü
 28/04/2024 Trabzonspor vs Gaziantep FK
 29/04/2024 Fatih Karagümrük vs Antalyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Adanaspor vs Manisa FK
 28/04/2024 Boluspor vs Altay
 28/04/2024 Erzurumspor FK vs Çorum FK
 28/04/2024 Giresunspor vs Sakaryaspor
 28/04/2024 Göztepe vs Gençlerbirliği
 28/04/2024 Keçiörengücü vs Ümraniyespor
 28/04/2024 Kocaelispor vs Bandırmaspor
 28/04/2024 Şanlıurfaspor vs Eyüpspor
 28/04/2024 Tuzlaspor vs Bodrum FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/04/2024 Ankaraspor vs Nazilli Belediyespor
 28/04/2024 Esenler Erokspor vs Adıyaman FK
 28/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Bucaspor 1928
 28/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Altınordu
 28/04/2024 Van Spor FK vs Ankara Demirspor
 28/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Kırşehir Futbol SK
 28/04/2024 1461 Trabzon FK vs Serik Belediyespor
 30/04/2024 Diyarbekir Spor vs Bursaspor
 28/04/2024 Van Spor FK - Ankara Demirspor Ankara Demirspor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Van Spor FK yenilmez
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Bursaspor ligdeki son 5 maçını kaybetti  Diyarbekir Spor kazanır
 30/04/2024 Diyarbekir Spor - Bursaspor Diyarbekir Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/04/2024 Aliağa Futbol A.Ş. vs Kırıkkalegücü FK
 27/04/2024 Artvin Hopaspor vs 52 Orduspor FK
 27/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Edirnespor
 27/04/2024 Gümüşhanespor vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2024 Malatya Arguvanspor vs Talasgücü Belediyespor
 27/04/2024 Mardin 1969 Spor vs İnegöl Kafkas GK
 27/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Karabük İdmanyurdu Spor
HABER ARŞİVİ
ŞANS OYUNLARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI