ÖZEL RÖPORTAJ: NAZAN BOZAN
Ben yazmak, çizmek, siyaset dışında pek bir etrafımda olup bitenlere göz atamamışım demek ki. Ya da attıysam bile koro enflasyonu yaşayan güzel şehrinde birbirinin aynı, çoğunlukla yaptıkları müziği ve repertuarı kendilerinden başka çok da fazla kişinin takip etmediği oluşumlara denk geldiğinden beri kesmişim ayağımı.
Bu sefer öyle olmuyor, ruhum okşanıyor, keyif veriyor. Kahvaltı başından beri gitarıyla kurduğu koronun 3. kuruluş yıldönümünde ritim grubuna harika bir konser veren bu genç adam kimmiş tanıyalım isterseniz.
Geniş kitleler sizi "O Ses Türkiye" ile tanıdı. Ne zaman başladı müziğe olan ilginiz?
Rahmetli babam da bir müzik insanıydı. Zeki Müren'in zaman zaman kemancılığını yapıyordu. İlk derslerimi rahmetli babamdan aldım. Daha sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde konservatuvarda halk ve sanat müziği dersleri aldım. Halk Müziğini bölüm birincisi olarak bitirdim. Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum.
Müzik öğretmenliğiniz de var sanırım?
Evet. Gündüz müzik öğretmenliğim var, geceleri ise Bursa'nın sayılı mekanlarında sahne alıyorum.
Müziği hayatınızın her noktasına aldığınızı biliyorum. Film müzikleri de yaptınız. Biraz bilgi verir misiniz?
BKM de film ve dizi müzikleri yaptım.
Hacivat Karagöz neden öldürüldü ve Ölümsüz Aşk filmlerinin hem müziklerini yaptım hem de rol aldım. Keyifli ve doyurucu bir deneyim oldu.
Ardından uzun süre Bedia Akartürk ile birlikte sahne aldık. Kendi korolarım ve enstrüman kurslarım var. Müziği her saniye hayatımda hissetmek beni besliyor.
Ne mutlu size! Peki müzik olmasaydı hayatınızda ne ile uğraşırdınız ya da ne yapmak isterdiniz?
Onu da deneyimledim. Tarım yapmak isterdim. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum ki bu konuda da eğitim aldım. Fakat bir süre sonra sıkıldım ve yine müziğe döndüm.
Sosyal projelerde de sizi çokça görüyoruz…
Evet. Engelliler Meclisi, Çocuk Meclisinde de hizmet veriyorum. Hasta çocuklarımız için davet edildiğim, yetişebildiğim her yere doğru olduğu sürece gidiyorum.
Gönlünüzün güzelliği yansısın hayatınıza.
Peki müzik yetenek midir, geliştirilebilir mi?
Her konunun, konu başlığının altında çok çalışmak var. Yüzde üç yetenekse geri kalanı altını doldurmak ile ilgilidir. 12 yaşından beri sahnelerdeyim. Arap Şükrü sokağından tutunda TRT’ye kadar her yerde müzik yaptım. İnsanın kendi işine yatırım yapması önemli. Başarının temel şartı bu.
Son yıllarda bir koro kirliliği var. Ne düşünüyorsunuz?
Çevresinde 20-30 kişi olan, enstitüsü çalmayı becerebilen herkes eğitimci olamaz ve herkes koro şefi olamaz. Ezbere yapılan korolar maalesef çok verimli olamıyor. Sazlardan haberi olmayan, sesleri bilmeyen biri de koro şefi olamaz. Bilgi aktarımı önce deneyim, sonra işini çok sevmekle ilgilidir.
Oldukça eğitimli, hem mektepli hem alaylı bir müzisyensiniz. Konservatuara öğrenci gönderiyorsunuz. Yolunuz açık olsun.
Gençlere son bir mesaj vermek isteseniz ne söylerdiniz?
Çok çalışma, büyük başarının sırrıdır. Çok çalışsın, her gün yeni bir bilgi edinsinler.
Her anı müzikle dolu birisiniz. Bu bilgi aktarımı için bir müzik okulu düşünüyor musunuz?
Pandemiye kadar zaten okulum vardı. Pandemide ara verdik. Şimdi Nisan ayı gibi tekrar hayata geçirmek amacımız.
Kaynak: BShaberler